Cuprins:
Cel mai influent cotidian de limbă germană
Sub titlul „Succesul electoral al lui Georgescu: dublă farsă în România”, Michael Martens, jurnalist cu experiență în țări din fosta Uniune Sovietică și de 22 de ani expertul pentru Europa de Sud-Est al celui mai influent cotidian de limbă germană, semnează o analiză dură legată de primul tur al alegerilor prezidențiale de la noi din țară.
„România se confruntă în prezent cu o dublă farsă. Are loc în doar o săptămână, între turul de deschidere al alegerilor prezidențiale din ultima duminică din noiembrie și alegerile parlamentare din 1 decembrie”, își începe Martens textul.
El detaliază apoi: „Farsa 1: un candidat care anterior era în mare măsură necunoscut, care nu a jucat niciun rol în niciun sondaj, nu a deținut niciodată o poziție guvernamentală și a atras atenția prin răspândirea groteștilor teorii ale conspirației pe platforma de fragmente video Tiktok, câștigă primul tur al alegerilor prezidențiale. Farsa a doua: Coaliția guvernamentală nu dorește să accepte înfrângerea candidaților săi la președinție și încearcă să fie declarat nul votul, pentru a preveni scrutinul regulat între doi candidați ai opoziției”.
Antireclamă pentru democrație
Autorul scrie că pentru a face acest lucru, coaliția se folosește de Curtea Constituțională, „a cărei independență politică e serios pusă la îndoială.”
„Vechea zicală că alegerile ar fi fost interzise cu mult timp în urmă dacă ar fi putut schimba ceva este stupidă și populistă, dar și evident greșită pentru democrațiile funcționale. Dar dacă guvernul României va reuși într-adevăr ca alegerile să fie declarate invalide cu manevra sa simplă, s-ar aplica și în acest caz: alegerile vor continua până când rezultatul va conveni celor de la putere. Asta ar fi antireclamă pentru democrație”, avertizează Martens.
Democrație TikTok
„Apoi, desigur, există farsa TikTok. Când platforma chineză a fost creată sub numele actual în 2018, părea inofensivă cu videoclipurile sale muzicale ultrascurte.”, scrie jurnalistul german, care explică apoi că platforma de social media a fost descoperită ulterior de extremele din dreapta și stânga spectrului politic, „de către politicieni care nu au avut sau nu au căutat acces la mass-media profesională, critică. Acum și-au încărcat videoclipurile, iar algoritmul le-a amestecat cu celălalt conținut într-un mod care era de neînțeles pentru cei din afară. Cățeluși, sfaturi de machiaj, glorificarea lui Putin, provocare cu găleată cu gheață, agitație de dreapta, videoclip de dans. Invective și demagogie antidemocratică, sfaturi de machiaj pentru Putin. Succesul prietenului extremist de dreapta al lui Putin, Călin Georgescu, în România este doar cel mai recent exemplu despre cât de bine funcționează acest lucru.”
Martens mai spune că ceea ce se întâmplă pe TikTok este rău pentru peisajul politic într-o democrație, dar, în cazul României de astăzi „este și mai rău atunci când partidele guvernamentale încearcă să răstoarne rezultatele neplăcute ale alegerilor încercând să le declare invalide prin justiție.”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Michel09 • 02.12.2024, 18:13
Toată lumea e un hoț🏌️,asta ar trebui să scrie presa străină,nu ce copie de la remorca politicului din Romania (presă,tv, corupți,turnători,dezinformatori,șpăgari,etc).
doritor • 02.12.2024, 16:33
CCR institutie suprastatala usor de controlat si politic inern ,dar si international a gresit cand a scos-o pe Sosoaca de pe lista candidatilor la prezidentiale facand-o din lătrătoare in turbata, dar si crescand SOS de la 3-4% la 7-8%. CCR greseste si cand intarzie finalizarea alegerii presedintelui in RO furturile si smecheriile facute pe timpul votarii trebuiau stopate de alte institutii ale RO care cam dorm in cizmele statului. Personal cred ca PSD in speta Ciolacu a fugit deliberat de functia de presedinte. De ce? Nu stiu ,dar cred ca li s-a cerut de forte oculte.
daniel098 • 02.12.2024, 12:41
Mie mi se pare de noaptea mintii. In fiecare an de sarbatori se repeta acelasi scenariu clasic la televizor, cozi la vama pentru ca nu suntem in Schengen. si cine sunt cei care urla cel mai tare? Diaspora. Si tot la vot diaspora voteaza cu unul care se bucura ca nu suntem in Schengen. Te doare mintea cum unii nu trec prin filtrul gandirii un minim de informatie. Si exemplele pot continua pt ca Dl Georgescu este o sursa inepuizabila. Pentru un stand up comedy de succes l-as pune intr-un dialog alaturi de Dl Daea.