S-au spus si s-au scris multe despre Campionatul Mondial devenit, de duminica, istorie. Am fost partasi la surprize si ne-am bucurat cu totii de fotbal. Pentru a le uita mai greu, va propunem, de la A la Z, poate cele mai semnificative momente ale turneului asiatic. (Florin Preoteasa)
A – „Again ‘66”. Un banner afisat inaintea partidei Correa de Sud – Italia, care le amintea „macaronarilor” despre infrangerea dureroasa suferita in acel an.
B – Blatter. „Mosierul” FIFA, strategul diabolic. Multe definitii pentru un personaj capabil sa conduca un Mondial dupa bunul sau plac.
C – Collina. Unul dintre putinii arbitri care au salvat fotbalul. In finala a fost unul dintre cei mai buni de pe teren.
D – Diouf. Senegalezul a fost surpriza acestor Mondiale. Pacat ca procuratorii au asteptat acest turneu final ca sa vada adevarata lui valoare.
E – Exultanta. E vorba despre felul in care s-au mainfiestat jucatorii dupa ce au marcat. Ne amintim de „limba scoasa” a suedezului Larsson, de saltul mortal al lui Klose, de dansul nigerianului Agahowa.
F – Franta. Un adevarat dezastru mondial. Sosita in Asia ca mare favorita, dar trimisa acasa cu mainile goale, fara nimic.
G – Golul de Aur. Dupa golul lui Trezeguet de la Euro 2000, a venit cel al lui Ahn, tot intr-o confruntare cu Italia.
H – Hiddink. Selectionerul olandez a demonstrat ca, daca e platit regeste, face treaba buna. Cei drept, a avut parte si de arbitraje favorabile.
I – Italia. O participare mediocra si discutabila, dupa trei goluri anulate si niste decizii bizare ale lui Trapattoni.
J – Joao Pinto. Eliminat pentru un fault brutal impotriva Coreei de Sud si un pumn in stomacul arbitrului de centru.
K – Kahn. Cel mai bun portar din lume. Dupa ce a scos aproape tot, a comis-o nepermis in finala.
L – Legenda. Trei finale consecutive pentru brazilianul Cafu. Un record greu de egalat, un premiu pentru cariera unui mare fotbalist.
M – Moreno. Arbitrul ecuadorian Byron Moreno a reusit performanta de a-i scoate din sarite pe toti italienii.
N – Nigeria. Veniti in Asia cu surle si trambite, africanii s-au comportat exceptional, dar ca turisti.
O – Ortega. Jucator care n-a mai reusit sa-si etaleze calitatile. Pentru argentinian, balonul s-a dovedit un obiect greu de controlat.
P – Polonia. Prima echipa europeana calificata la Mondial si una din marile deceptii ale turneului final.
Q – Quinn. Fotbalistul irlandez Niall Quinn a fost cel mai gras jucator de la CM. El cantareste 100 kg.
R – Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho. Trioul fanteziei braziliene. Ronaldinho a demonstrat ca ar trebui sa joace pentru o echipa mare, Ronaldo a redevenit „Il Fenomeno”, iar Rivaldo si-a expus calitatile de bomber dar si de mare „vulpoi”, daca ne amintim de simularea din partida cu Turcia.
S – Scolari. Ajutat de sclipirile celor trei „R” a reusit sa-l revitalizeze pe Roque Junior si a facut din Gilbero Silva si Kleberson niste jucatori interesanti.
T – Turcia. A participat la CM dupa 48 de ani si a obtinut „bronzul”. Pentru Sukur si ceilalti e o adevarata sarbatoare nationala.
U – USA. Americanii au invatat sa joace foarte bine fotbal.
V – Voller. Nimeni in afara de selectioner n-a crezut ca Germania va ajunge in finala.
W – Wilmots. Belgianul a fost unul dintre protagonistii acestui Mondial. In „optimi” a pus Brazilia in dificultate.
X – Xiaopeng Li. Singurul jucator chinez de nivel acceptabil.
Y – Yanagisawa. Rezerva de la Perugia, de care nu s-a prea auzit pe parcursul turneului final.
Z – Zidane. Marele absent din primele doua meciuri. Cu Danemarca a jucat, practic, intr-un singur picior. Pacat.