Dacă rivalii de la Real Madrid au scos din buzunar 96 de milioane de euro pentru a-l achiziţiona pe Cristiano Ronaldo şi alte 65 de milioane de euro, contravaloarea brazilianului Kaka, ibericii i-au creat de la zero pe Messi şi pe Xavi şi putem fi siguri că spaniolii pregătesc un nou val de tineri fotbalişti, care să se muleze pe calapodul sportului-rege de înaltă clasă.
FC Barcelona a reuşit performanţa de a începe finala Ligii Campionilor cu nu mai puţin de şapte jucători promovaţi de la propria academie (Valdes, Puyol, Pique, Xavi, Busquets, Iniesta şi Messi), plus alţi trei pe banca de rezerve (Krkic, Pedrito Rodriguez şi Muniesa).
Din lotul lărgit al catalanilor au mai făcut parte, de-a lungul sezonului, Albert Jorquera, Suarez Jeffren, Oier Olazábal, Victor Vasquez, Botia sau Abraham. Dintre fostele staruri promovate de la juniori îi putem aminti pe Guillermo Amor, Josep Guardiola, Albert Ferrer, Sergi, Ivan De la Peña, José Reina, Albert Luque, Cesc Fabregas, Gabri ori Giovanni dos Santos.
Academia catalanilor cuprinde 10 echipe de băieţi împărţite pe categorii de vârstă (Prebenjamin, Benjamin A şi B, Alevin A şi B, Infantil A şi B, Cadete A şi B, Juvenil B), plus alte două echipe de fete junioare. Limitele de vârstă sunt cuprinse între 9 şi 19 ani, iar fiecare grupă are în componenţă între 13 şi 22 de fotbalişti.
Vârfurile fiecărei generaţii sunt promovate la Barcelona C (Liga a IV-a) şi la Barcelona B (Liga a III-a) sau jucătorii sunt vânduţi pe foarte mulţi bani. Un exemplu este Giovanni dos Santos, achiziţionat de Tottenham, contra sumei de cinci milioane de euro.
Oraşul sportiv Joan Gamper
Inaugurat pe 1 iunie 2006, această fabuloasă bază sportivă, cu o suprafaţă de 136.839 mp, a costat 68 de milioane de euro. Fondurile provin din vânzarea a două terenuri aflate în proprietatea clubului, cu o valoare de 29,7, respectiv 15,9 milioane de euro, iar restul, de 22,5 milioane de euro, a fost acoperit din bugetul grupării catalane.
Dotările sunt demne de o campioană a Europei: cinci terenuri cu iarbă naturală, patru terenuri artificiale, un pavilion multisport, o tribună (sală de recepţie, sală de conferinţe de presă, birouri, sală de întrunire, sală de forţă şi cabinet de recuperare medicală, 12 vestiare). Printre dependinţe se mai numără o parcare subterană, cu o capacitate de 64 de locuri, o clădire destinată personalului, dar şi o zonă specială pentru antrenarea portarilor (2.205 mp).
La Masia, centrul de pregătire pentru tineri
Clădirea, construită în anul 1702, se află în apropiere de stadionul Camp Nou şi a fost folosită la jumătatea anilor 50 ca sediu al arhitecţilor care construiau colosala arenă Camp Nou. A fost transformată, în 1966, în sediu al clubului, dar, devenind neîncăpătoare, în octombrie 1979, destinaţia i-a fost schimbată şi a devenit reşedinţa tinerilor jucători din afara Barcelonei.
În prezent, aici sunt găzduiţi fotbalişti din apropierea Cataluniei, dar şi din întreaga lume. Două etaje şi mansardă, măsurând 610 mp, pot găzdui 60 de băieţi, care au la dispoziţie o bucătărie, sală de mese, living-room, bibliotecă, mai multe băi, dressing rooms.
Şcoli de fotbal internaţionale
FC Barcelona şi-a deschis, în iulie 2007, în Argentina, lângă Buenos Aires, un centru asemănător cu cel din Catalunia. În cantonamentul “La Candela”, folosit în trecut de Boca Juniors, se antrenează în fiecare zi peste 200 de copii şi sunt cazaţi 60 de tineri fotbalişti.
Pe lângă parteneriatul încheiat cu formaţia Club Atletico Lujan, Barça are alte şase centre internaţionale, cinci în Mexic (Monterrey, Guadalajara, San Luis-Potosi, Puebla şi Mexico City) şi una în Egipt (Cairo), unde tinerii fotbalişti fac nişte cursuri de iniţiere, iar cei cu adevărat talentaţi sunt orientaţi spre La Masia sau către FC Barcelona Juniors Lujan.