Ambasada Romaniei la Berna, condusa de Ionel Nicu Sava, are un specialist pe probleme de fotbal! Alexandru Irimia, unul dintre cei sase diplomati din Elvetia, ministru plenipotentiar, absolvent al facultatilor de Comert Exterior si de Drept, a jucat fotbal, apoi a devenit arbitru divizionar, fiind coleg de generatie cu Dan Petrescu, Adrian Moroianu, Ion Muresan si Alexandru Crisan!
Nascut la Bistrita, Alexandru Irimia s-a mutat la Ploiesti, unde a evoluat la grupele de copii si juniori ale Petrolului. ‘Am ajuns la fotbal la 12 ani, dupa ce trecusem pe la baschet, unde am fost coleg cu Dan Boric, cel care a fost patron al echipei de la Arad, si pe la handbal, unde am fost in aceeasi echipa cu Bogdan Macovei, cel care a condus si nationala feminina a Romaniei’, povesteste oficialul roman, mijlocas defensiv in tinerete.
Pentru ca el insusi nu se considera un mare talent, a ales sa renunte la fotbal si sa se aplece spre carte, fiind admis la Facultatea de Comert Exterior. ‘Am pastrat insa legatura cu fotbalul prin arbitraj. Mi-a placut intotdeauna sa aplic legea, drept dovada ca, mai tarziu, am absolvit si Dreptul’, spune Irimia.
Lucra in MAE si „fluiera” la Cavnic si Rovinari!
Diplomatul afirma ca a urcat treapta cu treapta in ierarhiile cavalerilor fluierului, oprindu-se la Divizia B: ‘Am peste 1.000 de meciuri conduse la centru. O perioada, intre 1992 si 1994, lucram si in Ministerul de Externe si fluieram la Rovinari sau Cavnic! Cand erau etape intermediare, cautam tot felul de tertipuri pentru a ma invoi de la serviciu!’.
Irimia si-a adus aminte de un meci ‘tensionat’ pe care l-a condus inainte de 1990: ‘Am avut un Autobuzul – Progresul 2-2. „Salvat cu Salvarea” a scris Informatia Bucurestiului dupa acel joc. Gazdele erau gata-gata sa ma bata, considerandu-se pe nedrept dezavantajate. Am fost scos din stadion cu Salvarea. Altfel, nu stiu cum as fi plecat de acolo. Unde sa fug pe stradutele din zona Drumul Gazarului?’.
A arbitrat in Valea Jiului la o saptamana dupa mineriada din 13-15 iunie
Irimia sustine ca era un arbitru evitat de echipe gen Flacara Moreni sau Victoria Bucuresti, formatii agreate de puterea comunista: ‘Nu intram in combinatii. Pe mine ma aruncau in gura lupului. Tin minte ca la o saptamana dupa mineriada din 13-15 iunie, m-au delegat la un meci AS Paroseni – Minerul Lupeni. Tocmai se schimbasera sefii de mina. Era lupta mare intre ei. A fost un joc infernal, din tribuna se aruncau pietre, dar am dus partida la bun sfarsit. Sefii m-au felicitat, spunandu-mi ca nu credeau ca pot duce la capat un asemenea razboi’.
4.000 de romani stabiliti in Elvetia
Conform statisticilor oficiale, in Elvetia traiesc aproximativ 4.000 de romani, cifra ramasa constanta in ultimii 20 de ani. Pe perioada Euro sunt asteptati la Z?rich si Berna cate 6.500 de suporteri romani. Inca de duminica, Z?rich a inceput sa se umple de fani ai nationalei. Din Cluj, de la Dortmund, pe bicicleta, din America, orasul s-a colorat repede in rosu, galben si albastru. Alaturi de spectatorii obisnuiti, au aparut si hotii, dar si prostituatele dambovitene si speculantii, care cereau pe un billet la tribuna a doua 250 de euro, de trei ori mai mult decat pretul oficial.
Casa Romania, de pe malul lacului Zurich, a costat 1.000 de franci elvetieni
Ambasada Romaniei la Berna a organizat un punct de primire a suporterilor nationalei sositi pentru meciurile cu Franta si Italia.
Casa Romania, inaugurata sambata, a costat circa 1.000 de franci elvetieni, 300 de franci elvetieni cortul si 700 de franci constructia propriu-zisa, realizata din lemn. Terenul situat pe malul lacului si utilitatile, precum curentul, au fost puse gratuit la dispozitie de primarie. In afara mapelor de prezentare, fanii tricolori sunt dirijati prin orasul helvet sau primesc sfaturi utile.
Diplomatii romani au fost ajutati de FRF cu cateva materiale promotionale, insa nu s-a gasit si un model nou de tricou pentru a ‘impodobi’ locatia. In plus, nu toti diplomatii au bilete la meciurile nationalei lui Piturca. In afara lui Alexandru Irimia, adjunctul ambasadorului, si a consulului Corvin Chiornita, la Casa Romania lucreaza si doi voluntari: Cristina Iosifescu, o frumoasa absolventa de geodezie, in cautare de job la Z?rich, si Ioan Mitran, fost fotbalist la UTA in anii ’70, campion national la fotbal-tenis cu aradenii la inceputul anilor 1990.
Fiul ambasadorului Sava joaca baschet la CS Otopeni
Stefan, fiul cel mic al ambasadorului Romaniei in Elvetia, Ionel Nicu Sava, e sportiv, fiind legitimat la clubul CS Otopeni. Pustiul, care e interesat si de fotbal, a mers la antrenamentul de duminica seara al nationalei pentru a-si completa colectia de poze cu ‘tricolorii’: ‘M-am pozat cu baietii la sosirea lor, dar ii ratasem pe Mutu si pe Marica. Exact in momentul in care trebuia sa-i fotografiez, mi-a sunat telefonul mobil!’. Stefan, care are 12 ani si jumatate, mai are un frate, student.