Libertatea: Cât de mult contează factorul psihologic pentru jucători într-o competiţie de talia unui Campionat Mondial?
Cristian Răducan: Este foarte important. Poate bloca sau debloca o echipă.
Cum îi motivaţi pe jucători?
Fac apel la ceea ce eu ştiu că ei au deja ca atuuri. Uneori, blocajele psihologice pot împiedica un jucător să dea ce are el mai bun într-un joc. Există discuţiile colective pe care le am cu tot colectivul şi cele individuale, care sunt foarte importante.
Ce le spuneţi concret?
Am apelat de fiecare dată la ceea ce ei îşi doresc. Atât timp cât un jucător îşi stabileşte foarte clar un scop, nivelul la care vrea să ajungă, echipa la care doreşte să se transfere, este mult mai motivat să-şi atingă acel scop. În discuţiile purtate cu un jucător prefer să-l motivez emoţional şi nu să discut cu el lucruri generale.
Copiii, factor mobilizator
Daţi-ne un exemplu…
Sunt jucători care au deja copii. Atunci, discut cu ei şi pe această latură familială. Le spun că trebuie să joace pentru micuţii lor, cărora să aibă ce să le povestească atunci când vor creşte mari. Să se mândrească în faţa copiilor cu performanţele lor sportive.
Există şi alte modalităţi prin care reuşiţi să-i motivaţi?
De multe ori, băieţii vizionează anumite filme cu teme războinice, mobilizatoare, în care eroii principali se sacrifică pentru o anumită cauză. De exemplu, înainte de meciul cu Croaţia, le pun filmul “300 – Eroii de la Termopile”.