De aproape o luna, pacientii se confrunta cu mari probleme atunci cand au nevoie de un simplu algocalmin sau paracetamol. Dupa ce chiar si ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu (foto), s-a confruntat cu o astfel de problema, ieri, a fost semnat un protocol cu farmacistii prin care se precizeaza clar cand poti primi un medicament fara reteta.
“Eu am fost intr-o farmacie, am cerut un algocalmin, spunand ca ma doare foarte tare o masea, iar asistenta de farmacie nu a vrut sa-mi dea nimic fara reteta”, povestea ministrul Eugen Nicolaescu in urma cu doua saptamani. Pentru a reglementa aceasta situatie de care pacientii se izbesc zi de zi, ieri, ministerul si reprezentantii farmacistilor au semnat un protocol privind modul de eliberare a medicamentelor care va intra in vigoare de la 1 aprilie. La randul sau, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Magdalena Badulescu, a subliniat ca aceste precizari au fost necesare pentru a preveni automedicatia. Circa 28-30% din populatie prefera automedicatia, sarind peste medicul de familie.
Protocolul semnat vineri contine si o serie de principii care trebuie respectate intr-o farmacie. Astfel, farmacistul se transforma intr-un fel de medic pentru a veni in sprijinul pacientului. El va solicita toate informatiile legate de urgenta cererii sale: medicatie curenta, alte afectiuni, alergii sau alte aspecte care pot influenta decizia farmacistului, luand in considerare afectiunea pentru care se solicita medicamentul, grupa terapeutica etc. În functie de gravitatea situatiei prezentate, farmacistul va incerca sa ia legatura cu medicul curant al pacientului sau cu un alt medic.
În cazul copiilor, eliberarea unui medicament va fi insotita obligatoriu de recomandarea catre parinti de a consulta in cel mai scurt timp medicul de familie, medicul curant sau de a apela numarul 112, a precizat Eugen Nicolaescu.
Pentru cazuri de urgenta se elibereaza pilule pe 24 de ore
Conform protocolului, farmacistul poate elibera un medicament pentru a asigura continuitatea administrarii unui tratament recomandat de medic, fara a i se prezenta o prescriptie medicala, in urmatoarele situatii:
– pacient cronic care din diverse motive nu a putut ajunge la medic, dar care este cunoscut de farmacist sau se afla in evidentele farmaciei ca utilizator al medicamentului solicitat;
– pacient care nu poseda o prescriptie medicala, dar prezinta un bilet de iesire din spital, o scrisoare medicala etc;
– pacient care prezinta o prescriptie a carei valabilitate a expirat;
– pacient care prezinta o schema de tratament parafata de medicul prescriptor;
– pacient aflat in tranzit si care trebuie sa continue un tratament.
Alte situatii in care farmacistul poate elibera un medicament sunt cele de urgenta, in care farmacistul va decide, dupa caz, eliberarea unui medicament pe o durata limitata pana la obtinerea unei prescriptii, cu indrumarea pacientului catre medicul de familie, centrul de sanatate sau permanenta, compartimentul sau unitatea de primire a urgentelor sau apelarea numarului 112. Dozele eliberate pot fi pentru maximum 24 ore in zilele lucratoare si maximum 72 de ore pentru sfarsitul de saptamana.