Ardeii iuți, afectați de schimbările climatice. „Nu se știe când va dispărea”

Ani la rând, un comerciant din Singapore a cumpărat multe soiuri de ardei iute de la același furnizor din Asia de Sud-Est pentru a-și prepara cele mai gustoase și apreciate sosuri, într-o fabrică din Singapore.

„Mâncarea este viața oamenilor, sosul este viața alimentelor”, este sloganul unității conduse de Ken Koh, 40 de ani.

Însă, în ultimul trimestru, bărbatul a fost forțat să reducă producția de sosuri chili cu 25%, din cauza schimbărilor climatice. Vremea extremă în regiunile majore de plantare a ardeiului în acest an a perturbat producția, prețurile au crescut și, cel mai rău, a făcut ardeii să numai fie la fel de iuți.

Oamenii de știință spun că nu este o tendință unică, ci pe termen lung, care afectează și alte produse alimentare: amestecurile de cafea devin mai amare, iar nucile de cocos mai fade din cauza ploilor neregulate, în timp ce creșterea temperaturilor afectează calitatea și cantitatea de varză Napa.

Cum au ajuns bani europeni pentru sănătate la Antena 3 și România TV: 200.000 de euro reclamă într-un proiect derulat de Institutul Fundeni și UMF Iași
Recomandări
Cum au ajuns bani europeni pentru sănătate la Antena 3 și România TV: 200.000 de euro reclamă într-un proiect derulat de Institutul Fundeni și UMF Iași

„Bucură-te de chili-ul tău cât ai ocazia, pentru că nu se știe când va dispărea”, a spus comerciantul.

Comerțul valorează, anual, 9 miliarde de dolari

Chili este fructul de pădure sau fructul plantelor din genul Capsicum și este folosite drept condiment în bucătăriile din întreaga lume. Există aproximativ 4.000 de soiuri, inclusiv jalapeño, habanero și ochi de pasăre.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, comerțul cu ardei iute valorează aproximativ 9 miliarde de dolari pe an. Asia reprezintă aproape 70% din oferta globală de ardei iute, arată datele FAO.

Condițiile perfecte de creștere devin însă din ce în ce mai greu de găsit, deoarece schimbările climatice cresc frecvența fenomenelor meteorologice extreme, cum ar fi seceta și inundațiile și intensifică precipitațiile.

„Deoarece recolta absoarbe o mare parte din această umiditate suplimentară, ardeiul iute are de suferit”, a spus Kraig Kraft, 46 de ani, agroecolog din Oregon și coautor al lucrării Chasing Chiles, care examinează încălzirea globală și impactul ei asupra culturii.

Care este temperatura optimă

Seceta și căldura extremă pot, de asemenea, afecta plantele tinere, împiedicând chiar înflorirea unei culturi. O secetă severă în Mexic din acest an a provocat o penurie de jalapeños roșii de iarnă, forțând Huy Fong Foods să oprească producția în mai, a raportat Washington Post.

Cum au tratat procurorii români propaganda legionară în ultimii ani. Număr foarte mic de rechizitorii și zeci de dosare nesoluționate
Recomandări
Cum au tratat procurorii români propaganda legionară în ultimii ani. Număr foarte mic de rechizitorii și zeci de dosare nesoluționate

Ardeii iuți sunt „foarte sensibili la orice schimbare a vremii”, a spus Karma Bhutia, 37 de ani, un om de știință la Universitatea Centrală Agricolă Dr. Rajendra Prasad din India, care a cercetat impactul schimbărilor climatice asupra creșterii și dezvoltării plantelor de ardei iute. Chilii se dezvoltă de obicei la temperaturi cuprinse între 25 și 30° C (77° F și 86° F), a spus el.

Vremea imprevizibilă a fost un blestem pentru fermieri precum Srinath Arumugam, 29 de ani, din nord-vestul Malaysiei. Prima sa grijă în timpul sezonului de plantare este să verifice prognoza meteo. Următorul este să se roage pentru o zi însorită. Ploaia torențială poate elimina îngrășământul necesar pentru a-și susține cele două hectare de culturi de ardei iute.

„Îngrășământul nostru va fi irosit și va trebui să reluăm totul din nou a doua zi. În trecut, am putut să prezicem vremea, dar acum nu mai putem”, a spus el.

Este o poveste similară în anumite părți ale Chinei, cel mai mare producător de ardei iute din lume, unde o vară cu taifunuri și inundații a afectat recoltele. Prețurile lunare pentru ardei iute roșii au atins un maxim din ultimii doi ani în octombrie, arată datele de pe piața agricolă din Beijing, Xinfadi.

Dobânzile mari oferite de stat la titlurile Tezaur prefigurează o surpriză neplăcută pentru români: o inflație mai mare – ANALIZĂ
Recomandări
Dobânzile mari oferite de stat la titlurile Tezaur prefigurează o surpriză neplăcută pentru români: o inflație mai mare – ANALIZĂ

Ardei mai scumpi

Prețurile la chili roșu din China au atins un maxim din ultimii doi ani în octombrie. Oamenii de știință creează noi soiuri de chili care sunt mai rezistente la schimbările climatice și boli. Cu toate acestea, provocarea constă în păstrarea acelorași arome.

„Sună groaznic, dar odată ce acești ardei au dispărut, nu le poți recrea gustul original”, a spus Jorge Berny, 44 de ani, un agronom care lucrează cu fermierii din Yucatan, Mexic, la producerea soiurilor indigene și comerciale de chili.

„Le poți înlocui cu altceva, dar nu este același lucru”, a concluzionat el.

Bucătăriile trebuie să se adapteze la schimbarea aromelor

Daniel Sia, bucătar șef al The Coconut Club din Singapore, cumpără cu până la 20% mai mult stoc de ardei iuți acum față de câțiva ani în urmă, pentru a compensa faptul că nu mai sunt la fel de iuți.

„Uneori trebuie să adăugați puțin mai mult chili, alteori trebuie să schimbați amestecul”, a spus Sia, al cărui fel de mâncare de orez parfumat gătit în lapte de cocos și frunze de pandan – nasi lemak – conține o pastă de chili numită sambal.

„Totul se reduce la ajustarea gustului la ceea ce ar trebui să fie”, adaugă el.

Restaurantul thailandez Un-Yang-Kor-Dai, recunoscut cu un premiu Michelin Bib Gourmand pentru gătit de bună calitate și valoare, plătește acum cu cel puțin 75 de cenți SUA mai mult pentru fiecare kilogram de ardei iute din Thailanda, din cauza recentelor inundații.

În cele din urmă, bucătarii vor fi forțați să inoveze și să găsească soluții, deoarece schimbările climatice influențează aromele alimentelor, a spus coautorul Chasing Chiles, Kraft.

„Când te uiți la ceva de genul chilis și tradițiile sale alimentare, gustul locului depinde atât de mult de un condiment”, a spus el.

„Dacă disponibilitatea sa este limitată, nu este ca și cum ai putea pur și simplu să înlocuiești cu altceva pentru a reproduce același gust”, a adăugat el.

Pentru Tamara Chavez, un bucătar mexican din Singapore, chilii sunt mai mult decât un ingredient. Sunt un mod de viață.

„Când mănânci un chili, începi să simți căldura în buze, apoi începi să transpiri și îți simți cald tot corpul. Dar în această dimineață, am mâncat șase chili padi și nu am simțit nimic”, a spus Chavez, 34 de ani, care deține Canchita Peruvian Cuisine și restaurantul spaniol Tinto cu soțul ei, Daniel.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Filmul de pe Netflix care a doborât recorduri de audiență luna asta! Milioane de oameni din toată lumea l-au văzut deja și toți vorbesc despre el! E de neratat!!
Unica.ro
Filmul de pe Netflix care a doborât recorduri de audiență luna asta! Milioane de oameni din toată lumea l-au văzut deja și toți vorbesc despre el! E de neratat!!
Adevărul despre dispariția lui Liviu Guță! Daniela Gyorfi rupe tăcerea despre artist și spune locul în care s-ar afla, de fapt: "George a vorbit..." Detaliul incredibil pe care a mai ținut să-l facă public: "Am văzut că soră-sa l-a măscărit pe Capatos, de fapt, pe toți, că..."
Viva.ro
Adevărul despre dispariția lui Liviu Guță! Daniela Gyorfi rupe tăcerea despre artist și spune locul în care s-ar afla, de fapt: "George a vorbit..." Detaliul incredibil pe care a mai ținut să-l facă public: "Am văzut că soră-sa l-a măscărit pe Capatos, de fapt, pe toți, că..."
Denise Rifai, reacție genială după ce coafura ei a devenit ținta glumelor pe Internet: "Urmează întrebarea roșie"
Libertateapentrufemei.ro
Denise Rifai, reacție genială după ce coafura ei a devenit ținta glumelor pe Internet: "Urmează întrebarea roșie"
Zodiile care își pot schimba viața complet până la primăvară. Soarta le surâde acestor 3 nativi, chiar din această săptămână
FANATIK.RO
Zodiile care își pot schimba viața complet până la primăvară. Soarta le surâde acestor 3 nativi, chiar din această săptămână
SECRETUL lui Makaveli, influencerul lui Călin Georgescu, a ieșit la iveală! Incredibil ce s-a aflat acum despre el! Tatăl lui e un fotbalist cunoscut, dar niciunul dintre părinți nu l-a vrut! Amândoi l-au abandonat, iar ce a aflat la 22 de ani despre familia lui depășește orice imaginație! 'E prima dată când spun'
Unica.ro
SECRETUL lui Makaveli, influencerul lui Călin Georgescu, a ieșit la iveală! Incredibil ce s-a aflat acum despre el! Tatăl lui e un fotbalist cunoscut, dar niciunul dintre părinți nu l-a vrut! Amândoi l-au abandonat, iar ce a aflat la 22 de ani despre familia lui depășește orice imaginație! 'E prima dată când spun'
Călin Georgescu va fi interzis la prezidenţiale, cred analiştii. "Este un pericol extraordinar"
Observatornews.ro
Călin Georgescu va fi interzis la prezidenţiale, cred analiştii. "Este un pericol extraordinar"
Horoscop 15 ianuarie 2025. Capricornii au un mare avantaj astăzi, care vine din puterea interioară, ca să depășească orice dificultate
HOROSCOP
Horoscop 15 ianuarie 2025. Capricornii au un mare avantaj astăzi, care vine din puterea interioară, ca să depășească orice dificultate

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI