„Avem nişte cifre îmbucurătoare şi o evoluţie pozitivă a ceea ce înseamnă infrastructura din învăţământul din România. Adică vechea problemă care s-a discutat, a fost dezbătută, am fost criticaţi pe nedrept – pentru că toate şcolile se află în proprietatea UAT-rilor – cu toaleta în curte, din aproximativ 2.300 de şcoli aflate la nivel naţional, în momentul de faţă mai sunt, undeva, în jur de 300. Deci, cele peste 2.300 erau în anul 2017, iar în 2019, odată cu începerea anului şcolar, mai avem circa 300”, a declarat miistrul.
Totodată, ministrul interimar al Educaţiei spune că din cele aproximativ 28.000 de clădiri în care funcționează unități de învățământ în anul școlar 2019-2020, au mai rămas 4.000 care nu au în momentul de faţă autorizaţie de la ISU.
„Nu văd de ce într-un colegiu unde se desfăşoară activităţi de 160 de ani, Colegiul ‘Lazăr’ din Bucureşti, în 2019 să discutăm despre aviz ISU, pe care colegiul respectiv nu poate să îl primească pentru că nu îndeplineşte o condiţie: distanţa de la trotuar sau de la gard până la clădire de minim 4 metri. Niciodată nu o să primească dacă această condiţie va rămâne în picioare”, a fost un exemplu dat de ministrul care spune că în cazul unor școli care funcționează în mai multe clădiri, exista cazul ca unul dintre imobile să nu aibă autorizație.
În ceea ce privește avizul sanitar de funcţionare, ministrul spune că sunt școli care nu îl au pentru că sunt în localități care nu au reţea de canalizare şi „nu ai cum să racordezi şcoala la o reţea de apă potabilă”. Ministrul a precizat că în aceste unităţi vor exista „puncte mobile de apă”, scrie Agerpres.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro