analizat de-a lungul mai multor decenii problemele de sanatate pe termen lung si riscul de deces prematur al femeilor, luand in calcul si varsta la care au nascut prima oara. in timp ce femeile cu varsta in jur de 20 de ani sunt mai fertile si „pregatite din punct de vedere biologic”, mamele mai mature sunt mai stabile din punct de vedere financiar si emotional.
Femeile care au nascut la scurta vreme dupa pubertate au avut probleme de sanatate mai mari, dar acestea s-au diminuat pe masura ce nasterea a intervenit mai tarziu. Nasterea poate fi benefica pentru sanatate incepand cu 22 si pana la 34 de ani, dar nu si dupa aceasta varsta. „O femeie care a nascut primul copil la 34 de ani are tendinta de a fi mai sanatoasa decat una care a nascut la 18 ani, corpul ei reactionand la orice varsta ca si cum ar fi cu 14 ani mai tanara”, crede profesorul Mirowsky.
Studiul „Varsta la care nasti primul copil, sanatate si mortalitate” publicat de Journal of Health and Social Behavior a descoperit ca femeile care nu se grabesc sa faca copii se bucura de o sanatate mai buna, traiesc mai bine si au copii mai sanatosi. in Marea Britanie, varsta medie la care o femeie casatorita are primul copil e de 30 de ani, in timp ce in America e de 25.
Concluziile acestui studiu au fost criticate de mai multi specialisti in fertilitate, care spun ca femeile concep mai usor un copil si au o sarcina lipsita de complicatii cand au in jur de 20 de ani.