Cuprins:
Trupul neînsuflețit al lui Mircea Diaconu va fi depus luni, între orele 12:00 și 16:00, la Teatrul Nottara, acolo unde apropiații vor putea veni să-și aducă un ultim omagiu.
Înmormântarea lui Mircea Diaconu va avea loc marți, la cimitirul din Săftica.
Cariera politică a lui Mircea Diaconu
Mircea Diaconu a fost un simbol al teatrului și filmului românesc, având o carieră care s-a întins pe mai multe decenii, dar a fost și un nume cunoscut în politică.
De-a lungul timpului, el a fost ales senator și deputat, implicându-se în multiple proiecte dedicate vieții culturale și sociale din România.
Mircea Diaconu, născut pe 24 decembrie 1949, în Vlădești, județul Argeș, a absolvit Liceul la Câmpulung Muscel în 1967 și IATC I.L. Caragiale din București în 1971.
Debutul în cinematografie a avut loc în 1971, iar în 1982 ajungea actor la Teatrul Nottara.
Mircea Diaconu a fost și în sediul CC al PCR (actual MAI) pe 22 decembrie 1989, la Revoluție, și a vorbit mulțimii după „fuga” lui Nicolae Ceaușescu cu elicopterul.
Un an mai târziu, 7 noiembrie 1990, Diaconu a fost membru fondator al Alianței Civice, potrivit Wikipedia.
Apoi, între 2008 și 2014, Mircea Diaconu a fost membru al Partidului Național Liberal și a fost ales din partea acestei formațiuni ca senator de Argeș la alegerile din 2008.
Din martie 2010, Mircea Diaconu a fost vicepreședinte PNL.
În trecut, a fost desemnat membru al CNA din partea Partidului Democrat, iar anterior a cochetat politic cu Convenția Democratică, pentru ca mai apoi să se alăture lui Varujan Vosganian și să intenționeze să candideze (în 1996) la Primăria București.
Mircea Diaconu, de la ministrul al Culturii, la candidat la alegerile prezidențiale
Din 1 mai 2012, Mircea Diaconu a fost numit ministru al Culturii în cabinetul Ponta, funcție pe care a deținut-o până pe 29 iunie.
Mircea Diaconu a candidat și la alegerile pentru Parlamentul European, fiind ales europarlamentar pe 25 mai 2014, pentru legislatura 2014-2019.
În anul 2019, Mircea Diaconu a candidat independent la președinția României susținut de ALDE și a ieșit pe locul al patrulea în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Ca director al Teatrului Nottara, Diaconu era însă incompatibil atât cu funcția de senator (funcții deținute concomitent timp de 3 ani), cât și cu cea de ministru, întrucât funcțiile politice i-ar fi permis să dirijeze subvenții publice către instituția pe care o conduce.
Video: Asfalt Tango (1996), regizor Nae Caranfil. Sursa: Youtube / Telecinemateca la tine acasă
Agenția Națională de Integritate, o instituție înființată în România pentru a combate asemenea cazuri de conflict de interese, i-a contestat mandatul în instanță.
Diaconu nu s-a prezentat la termenele de judecată, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat și ea incompatibilitatea, el renunțând la locul din Guvern.
Deși incompatibilitatea a fost decisă de instanța supremă încă din iunie, Senatul nu a luat act de ea până în decembrie, mandatul lui Diaconu încetând abia cu câteva zile înainte de expirarea lui, acțiune comentată de specialiști în drept ca o sfidare și o imixtiune din partea legislativului față de puterea judecătorească, întrucât organisme oficiale ale Senatului l-au asigurat pe Diaconu că nu este incompatibil.
Pe 28 august 2019, partidele ALDE și ProRomânia au format o alianță electorală pentru susținerea lui Mircea Diaconu, candidat independent, în alegerile prezidențiale din 10 noiembrie 2019, unde a ieșit pe locul patru.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro