stomacului, a treia cauza de deces in afectiunile oncologice.
"in ultimii ani, romancele au venit mai des la control, dar este adevarat ca, de regula, ajung atunci cand apare o tumoare sau boala este avansata. De multe ori, suntem in fata unor cazuri avansate pentru ca un control periodic, de rutina, la o persoana care aparent nu are nimic, se face rar. Femeile care au implinit 40 de ani ar trebui sa mearga la un control mamar o data pe an si sa faca o mamografie la cel mult doi ani'', a declarat Alexandru Blidaru, director adjunct medical la Institutul Oncologic Bucuresti (IOB), la sfarsitul "Zilelor Medicale ale Institutului Oncologic Bucuresti", pe tema actualitatilor in diagnosticul si tratamentul cancerului.
Potrivit medicului, necazul este ca, destul de des, femeia nu merge la medic nici dupa ce boala apare ori afectiunea este evidenta (a aparut o tumoare care creste, au aparut modificari la nivelul tegumentelor, a aureolei sau a mamelonului).
"Este de inteles, in- tr-un fel este o atitudine fireasca, dar duce spre necaz, pentru ca boala poate sa avanseze si atunci este mai greu de tratat, iar rezultatele sunt mai proaste", a adaugat Blidaru.
in cadrul conferintei mentio-nate, medicii de la IOB au efectuat mai multe interventii - unice in Romania - de identificare si biopsie la ganglionul santinela, cel care indica prezenta cancerului in organism.
Institutul Oncologic din Bucuresti are un aparat ultramodern, unic in Romania, pentru depistarea cancerului la san. Detectorul permite identificarea intraoperatorie cu precizie a ganglionului santinela. Daca ganglionul este invadat, poate fi evitata efectuarea unei operatii mai extinse printr-o incizie realizata doar la nivelul acestuia.
"Tehnica de identificare a ganglionului este utilizata cu succes, de peste cinci ani, in marile centre oncologice din lume", a explicat Blidaru. in Romania, aceasta procedura nu a fost folosita pana acum pentru ca nu exista dotarea necesara.
"Folosirea unui astfel de aparat - care permite identificarea intraoperatorie a ganglionului santinela - ne apropie si mai mult de standardele internationale de tratament. Cu acest aparat, in cazul a mai mult de jumatate din femeile depistate cu tumori mamare, se va putea rea-liza extirparea ganglio-nilor axiali neinvadati, evitand sechelele post-operatorii", a continuat chirurgul. Potrivit medicului, ganglionul santinela reprezinta "oglinda" starii ganglionilor regionali, a caror stare este un factor important de prognostic si de decizie terapeutica. Evaluarea corecta a starii ganglionilor regionali se poate face numai prin extirparea lor (limfadenectomie) si prin examinarea lor histopatologica.
in 2003, la nivel national au fost inregistrate 58.261 cazuri noi de cancer, indica o statistica a Ministerului Sanatatii.
Mortalitatea prin cancer reprezinta a doua cauza de deces la nivelul Uniunii Europene, fiind inregistrata o valoare de 190,8 la 100.000 de locuitori, sub media europeana, dar la nivel de atentionare. Ministerul Sanatatii va aloca, prin programul national de preventie si control al bolilor oncologice, 1.950 de miliarde de lei. Fondurile alocate in acest sens au crescut de la 1.400 de miliarde de lei - in 2002, la 1.700 de miliarde de lei - in 2003 si la 1.950 de miliarde de lei - in 2004. "Suma din acest an reprezinta 32 la suta din totalul sumei alocate in 2004 pentru programele nationale de sanatate", afirma ministrul sanatatii, care precizeaza ca fondurile prevazute in programul national asigura tratamentul gratuit al bolnavilor de cancer inregistrati in Registrul National si a celor nou descoperiti care necesita ingrijire specifica.