La mai bine de un sfert de secol de la Revoluţia din 1989, multe mistere încă bântuie în sufletul şi mintea celor care au participat la manifestaţii, iar eroii de atunci - cunoscuţi nouă sau nu - retrăiesc zbuciumul zilelor în care au îndrăznit să iasă în stradă.
Alexandru Ciotîrlă avea la Revoluţie 22 de ani. Lucra ca strungar la Întreprinderea de Avioane Bucureşti- Băneasa şi pentru că locuia în cartierul Giuleşti, ca să ajungă la timp la serviciu, se trezea la 4.00.
«Cenaclul Flacăra, singura distracţie»
“Pentru că uneori circulaţia era închisă la Casa Scânteii, trebuia să traversez pe jos parcul Herăstrău, iar în acele zile, în ciuda eforturilor mele, găseam deseori porţile închise la serviciu. Altfel, după terminarea orelor de lucru stăteam la cozi interminabile după alimente, aproape totul era pe cartelă! Din cauza economiilor impuse de conducător la energia electrică, de multe ori nu te puteai plimba seara, străzile fiind în beznă. Singurele distracţii erau Cenaclul Flacăra şi serile când ne adunam la vreun amic acasă. Nemulţumirile erau adunate în sufletul nostru, al fiecăruia”, povesteşte bărbatul despre zilele în care simţea doar furie şi mânie, iar mângâiere era doar speranţa că va veni totuşi schimbarea.
Era sătul să se supună regulilor absurde. Pe 21 decembrie ’89, când a ajuns la lucru, aproape toţi angajaţii erau grupaţi pe secţii. A ascultat, alături de câţiva colegi, discursul lui Nicolae Ceauşescu la radio şi au vrut să iasă în stradă, însă soldatul de la poartă i-a ameninţat că îi împuşcă. Într-un final au reuşit să fugă... Au ajuns la Romană, unde alte câteva zeci de persoane protestau. Era agitaţie! Bucureştiul se trezea!
«Priveam îngrozit morţii şi răniţii»
“Am îngenuncheat şi am spus Tatăl nostru! Am dansat hora unirii. Simţeam gustul libertăţii! În apropierea orei 17.00 şi-au făcut apariţia scutierii, care s-au năpustit cu bastoanele asupra noastră. Am fugit până la Universitate, unde am vrut să facem o baricadă. Am luat toate mesele şi scaunele de la restaurantul Dunărea. La începutul serii au început să tragă în noi. Apoi au aruncat cu gaze lacrimogene. Mulţi oameni nu au reuşit să fugă”, povesteşte revoluţionarul despre momentele în care singura armă de apărare i-a fost curajul.
Străzile erau cuprinse de foc şi groază: oameni prinşi sub roţi, un autobuz cuprins de flăcări, chipuri îngrozite...
“La scurt timp s-au auzit focuri de armă înspre Intercontinental. Se trăgea din plin! Maşinile Miliţiei erau peste tot. Am fugit spre Institutul de Arhitectură. În jurul meu priveam îngrozit morţii şi răniţii. În acea noapte am rămas la un amic”, continuă el.
Dar nu a dat înapoi, iar pe 22 a ieşit din nou în stradă!
“Eram la Romană, în faţa restaurantului Grădiniţa, alături de alţi manifestanţi. Pe fondul scandării antidictatoriale şi din dorinţa de a-mi exprima furia, am avut ideea să decupez din steag stema RSR, emblema comunismului. Toţi cei din jur mi-au urmat exemplul”, explică acesta cum s-a născut simbolul Revoluţiei, steagul găurit.
Alexandru Ciotîrlă nu a primit certificat de revoluţionar, dar marea sa dorinţă nu e asta, ci vrea doar ca eroii Revoluţiei să nu fie daţi uitării. La mii de kilometri depărtare de ţară, acolo unde trăieşte, mai poartă doar gustul amar că trebuie să stea printre străini pentru o viaţă mai civilizată...
Revoluţionarii nu renunţă!
Nemulţumiţi că dosarul Revoluţiei a fost clasat de Parchetul General, 50 de revoluţionari au atacat ordonanţa de clasare la Curtea Supremă, încercând să-i oblige pe procurori să reia ancheta.
Cei aflaţi pe străzile Capitalei în urmă cu 26 de ani folosesc astfel ultima şansă pe care o au la dispoziţie din punct de vedere legal pentru ca acest caz să mai fie reluat vreodată. Procedural, se solicită judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie “infirmarea soluţiilor injuste date prin ordonanţele procurorilor Secţiei Parchetelor Militare din data de 14 octombrie şi 10 noiembrie şi reluarea adecvată a cercetărilor în dosarele privind evenimentele din decembrie 1989, de către un grup de anchetatori profesionişti”, potrivit plângerii depuse pe rolul instanţei supreme de membrii Asociaţiei 21 Decembrie. (Dan Băcan)
Restricţii de circulaţie pentru comemorarea Revoluţiei
Eroii martiri căzuţi la Revoluţia din decembrie 1989 vor fi comemoraţi astăzi şi mâine în Capitală.
La Cimitirul Eroii Revoluţiei, în Piaţa Universităţii, dar şi la Romană vor avea loc astăzi ceremonii religioase şi depuneri de coroane de flori. Din această cauză, traficul va fi restricţionat în anumite intervale.
Astfel, între orele 8.45 şi 10.30, circulaţia va fi restricţionată pe Calea Şerban Vodă, de la Şoseaua Olteniţei şi până la strada de legătură dintre Calea Şerban Vodă şi Şoseaua Viilor.
În intervalul 11.30 – 14.30, restricţii vor fi pe Bd. Nicolae Bălcescu, între Piaţa Universităţii şi str. Batiştei (sensul de mers către Piaţa Romană) şi banda IV a sensului spre Piaţa Universităţii, între str. Batiştei şi Piaţa Universităţii, precum şi banda I de circulaţie, între str. Batiştei şi str. Dem. I. Dobrescu, sensul către Piaţa Romană.
Între orele 13.15 şi 13.45, se va circula greu în Piaţa Romană.
Între 16.00 şi 16.15, în Piaţa Universităţii (crucea de piatră din scuarul Bulevardului Nicolae Bălcescu), se vor depune coroane de flori, apoi vor avea loc activităţi de omagiere şi proiectare a unor imagini de la evenimentele din decembrie 1989, în zona Fântânii de la Arhitectură. Traficul rutier va fi restricţionat numai pe momentul traversării spre şi de la punctele menţionate mai sus.
Restricţii vor fi şi mâine, între orele 7.30 şi 10.00, pe Calea Victoriei, între str. Dem I. Dobrescu şi Biserica Kretzulescu (banda de lângă pista pentru biciclişti), pe str. G-ral Berthelot, între 9.30 şi 11.00, dar şi pe Calea Dorobanţilor, banda I, între Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Dorobanţilor (orele 10.30 – 12.00).
GSP.RO
„Să o întrebe pe soția dânsului cine sunt”. Dan Șucu, înțepat de un important om de afaceri din România
Playtech.ro
ȘOC! Țara din Europa în care va urma la război, după ce Rusia termină cu invazia din Ucraina. Declarațiile făcute la Davos
Observatornews.ro
Misterul unei dispariții rezolvat cu o crimă: Beata, o tânără de 30 de ani, găsită moartă pe un câmp în Bihor. Un fost profesor universitar, principalul suspect
HOROSCOP
Horoscop 26 mai 2022. Capricornii sunt în plină revoluție în familie, pornită de ei și continuată de alții sau invers
Știrileprotv.ro
Liderul cecen Ramzan Kadyrov: Ucraina este deja o problemă închisă. Sunt interesat de Polonia
Orangesport.ro
Răzbunarea oligarhului pedepsit de Putin. A dezvăluit următoarele 3 ţări europene atacate de Rusia: "Societatea rusă se pregăteşte"
PUBLICITATE
Ce s-a aflat despre abonamentele medicale, analizând 1 din 3 abonați
Urmărește cel mai nou VIDEO
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.