Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a inceput de ieri autorizarea societatilor care vor gestiona fondurile de pensii private. Peste doua milioane de persoane, cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani, vor cotiza, incepand de anul viitor, la fondurile de pensii private obligatorii.
Procesul de aderare obligatorie a salariatilor la fondurile de pensii administrat privat va fi initiat in luna august si va dura patru luni, colectarea contributiilor urmand sa inceapa la 1 ianuarie 2008. Potrivit legii, toti angajatii cu varsta pana in 35 de ani sunt obligati sa aleaga, incepand din august, un fond de pensii privat, unde angajatorul le va transfera 2% din salariul brut. Din momentul in care va incepe colectarea contributiilor la fondurile de pensii, contributia la asigurarile sociale de stat va fi astfel redusa de la 9,5%, cat este in prezent, la 7,5%.
‘Contributiile pentru pilonul doi de pensii private obligatorii reprezinta in primul an 2% din venitul brut. Acestea nu sunt contributii suplimentare din veniturile angajatului, ci o parte din contributiile care mergeau catre pensiile publice vor ajunge in sistemul privat’, a declarat Mircea Oancea, presedinte la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Salariatii care nu vor alege in termenul legal un fond de pensii administrat privat vor fi repartizati, in mod aleatoriu, la unul dintre fondurile existente pe piata.
Incepand de luna viitoare, romanii vor putea cotiza si la fondurile pentru pensiile private facultative, caz in care contributia nu trebuie sa depaseasca 15% din venitul brut.
Romanii vor beneficia de pensiile private facultative dupa implinirea varstei de 60 de ani, iar de pensiile private obligatorii dupa 65 de ani, cand vor beneficia si de pensia de la stat.