Trei tablouri ale colectiei Dana si Adrian Nastase au fost vandute ieri de Casa de licitatii Alis din Bucuresti. Pretul de pornire pentru aceste obiecte a insumat aproximativ 16.000 de euro si, dupa licitare, au fost achizitionate cu aproape 20.000 de euro.
Lume multa ieri in foaierul Teatrului National de Opereta “Ion Dacian”. Casa de licitatii Alis a scos la vanzare 179 de piese, dintre care 62 erau picturi si arta grafica. Inainte de a incepe licitatia, un participant de varsta a treia obisnuit cu asemenea ambianta nu s-a putut abtine sa nu comenteze: ”Daca se vindea un Luchian, nu venea atata lume. Dar cum vinde un potentat, hop, vin toti…”
Potentatul era Adrian Nastase, care a participat cu trei tablouri: ”Scena mitologica” a unui anonim, o copie din secolul al XIX-lea a unui tablou realizat de Coregio, o alta ”Scena mitologica”, copie dupa Titzian, realizata de Trautmann in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, si ”Leda cu lebada”, realizata de un anonim in secolul al XVIII-lea.
„Tranzactia” a durat 5 minute
Un tanar de aproximativ 30 de ani, care nu a licitat nici un alt obiect, a intrat in cursa imediat ce au fost puse la bataie piesele colectiei Nastase, in ultima parte a sedintei. Vizibil emotionat, ii tremurau mainile de era sa scape pe jos numarul 11 care il reprezenta in licitatie, tanarul a pierdut primul tablou, dar le-a castigat pe celelalte doua.
„Tablourile lui Nastase sunt de mana a cincea in Europa”
Piesele lui Adrian Nastase au fost cele mai bine vandute la aceasta licitatie, chiar daca valoarea lor artistica nu a satisfacut critica de specialitate. ”Cele trei tablouri ale colectiei Nastase sunt lucrari de mana a cincea in Europa, iar pretul de pornire a licitatiei a fost foarte mare fata de calitatea reala a lucrarilor, care este nesemnificativa. In licitatia de ieri au fost piese mult mai bune, precum „Natura statica” a lui Ion Pacea, care s-a vandut cu doar 5.000 de lei (1.470 de euro – n.r.)”, ne-a spus criticul de arta Pavel Susara.