UPDATE ora 20.05. Ministerul Culturii a scris că „Regina del Belcanto, soprana Mariana Nicolesco, a încetat din viață”.
„S-a stins o viață de om, o voce inconfundabilă, un artist complet. Regina del Belcanto, marea soprană a României, Mariana Nicolesco, a decedat astăzi, la vârsta de 73 de ani. Sunt profund îndurerat de această veste cumplită și sunt alături de familie și de toți cei dragi. Îi mulțumim Marianei Nicolesco pentru întreaga moștenire artistică, pentru tot ce a făcut pentru România în lume! Dumnezeu să o odihnească!”, a transmis ministrul culturii, Lucian Romașcanu.
UPDATE ora 20.00. Opera Română din Iași îi aduce un omagiu sopranei.
„Chiar în aceste momente, pe scena lirică ieșeană, artiștii interpretează Messa da Requiem de Giuseppe Verdi, aflând cu tristețe că o mare stea a lumii lirice ne-a părăsit. Soprana Mariana Nicolesco a încetat din viață la numai 73 de ani”, a notat și pagina Operei Române din Iași.
„S-a născut în localitatea Găujani, judeţul Giurgiu, și a studiat vioara la Şcoala de Muzică din Braşov, ulterior s-a înscris la Secţia Canto a Conservatorului din Cluj-Napoca, ca mezzosoprană. A câştigat o bursă la Conservatorul Santa Cecilia din Roma, unde a studiat cu Jolanda Magnoni, lucrând apoi cu Rodolfo Celletti şi cu Elisabeth Schwarzkopf. Au urmat Concursul Verdi la Busseto, Concursul internaţional de Canto Voci Rossiniane, organizat de Radioteleviziunea italiană RAI la Milano, cel mai important concurs de canto din lume la acea dată, începând astfel o remarcabilă carieră internaţională”, scrie pe pagina de Facebook a Operei din Iași.
Înregistrarea pe CD a operei La Traviata de Giuseppe Verdi a fost publicată în America în mult celebrata serie Historical Performances, în timp ce aceea cu Beatrice di Tenda era declarată de revista Gramophone, la Londra, „piatră de hotar în discografia belliniană”.
Mesajul Operei Naționale Române din Iași:
UPDATE ora 19.55. „Această seară ne aduce într-un moment al despărțirii de o stea memorabilă a lumii lirice! Îndurerați, ne luăm rămas-bun de la Primadonna Assoluta: MARIANA NICOLESCO”, a notat Opera din Cluj, pe pagina de Facebook a instituției.
UPDATE ora 19.50. Cântărețul de operă Bogdan Mihai Ionuț a reacțional la vestea că marea soprană s-a stins: „Mi-ați dăruit tot ce știu acum în interpretarea stilului belcanto și mi-ați fost aproape timp de 12 ani… Veți rămâne mereu în amintirea mea, iar ceea ce mi-ați dăruit este neprețuit! Drum lin către stele”.
Știrea inițială: Supranumită Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta sau Diva Divină, Mariana Nicolesco a cântat pe cele mai prestigioase scene şi în principalele săli de concert ale lumii, printre care Teatrul alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Bayerische Staatsoper München, Carnegie Hall din New York sau Royal Festival Hall de la Londra.
Soprana a sedus publicul cu vocea sa, cu măiestria sa în arta cântului şi cu personalitatea ei scenică, abordând cu brio un amplu repertoriu, mergând de la baroc la creaţia contemporană, nota site-ul Academia Română, a cărei membră de onoare era din 1993.
Un studiu arată că, în istoria Teatrului Scala din Milano, este soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute.
A interpretat în premieră mondială capodopera Seven Gates of Jerusalem de Krzysztof Penderecki la celebrarea a 3.000 de ani ai Oraşului Sfânt.
Invitată de Papa Ioan Paul al II-lea, Mariana Nicolesco a cântat minunatele colinde româneşti la Primul Concert de Crăciun în Vatican, transmis de Mondovisione şi urmărit de peste un miliard de oameni.
Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi, Nicolesco a fost decorată cu Ordinul Naţional Steaua României în Grad de Mare Cruce (2008), „pentru merite excepţionale, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră”, avea titlul de Comandor al Ordinului Steaua Solidarității Italiene (2004) și de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor în Franţa (2000).
La 21 noiembrie 2005 i-a fost conferit înaltul titlu de Artist al UNESCO pentru Pace, în cadrul unei ceremonii la Paris, „în semn de recunoaştere a angajamentului său în favoarea moştenirii muzicale, a creaţiei artistice, a dialogului între culturi şi a contribuţiei sale la promovarea idealurilor organizaţiei”. Era Ambasador Onorific UNESCO.
A fost președinta Fundației Darclée și a Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, la care au luat parte peste 3.000 de tineri artiști din România și din străinătate. Anul acesta, Mariana Nicolesco a reușit să celebreze, la Brăila, cei 25 de ani dedicaţi manifestărilor Darclée.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro