Cuprins:
Spre deosebire de adulți, minorii de până în 14 ani, care nu au încă buletin, nu pot trece granița, nici măcar în interiorul UE, dacă nu au un pașaport valabil. În 2024, procedura de obținere a pașaportului pentru copii este una simplificată, existând și varianta programării online, pentru a evita statul la cozi.
Tipuri de pașaport pentru copii
Există două tipuri de pașapoarte, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Diferența dintre ele constă în termenul de eliberare și cel de valabilitate. De asemenea, și taxele sunt diferite, în funcție de tipul de pașaport.
Pașaport simplu electronic
Acesta are o valabilitate de 5 ani pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani și 3 ani pentru copiii cu vârsta de până în 12 ani. În cazul pașaportului simplu electronic, termenul de eliberare este de 15 zile.
Pașaport simplu temporar
Pașaportul simplu temporar are o valabilitate de numai 12 luni, indiferent de vârsta pe care o are minorul. Eliberarea lui poate dura între câteva ore și 3 zile. În cazul copiilor sub 12 ani, eliberarea pașaportului simplu temporar se poate face fără prezența acestora, dacă părinții sau tutorele legal are două fotografii tip buletin ale copilului.
Acte necesare pașaport minor în 2024, pentru copii sub 14 ani
- certificatul de naştere al copilului, în original;
- actele de identitate ale părinţilor sau al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, în original;
- dovada achitării taxelor pentru paşaport, completate pe numele minorului, în original;
- paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există
- în situaţia în care cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, aceasta trebuie însoţită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau alte acte, după caz.
- în cazul în care copilul nu este prezent la depunerea documentelor, este nevoie de 2 fotografii color identice ale minorului, având dimensiunile 3,5 x 4,5 cm.
Acte necesare minor în 2024, pentru copii de peste 14 ani
- cartea de identitate sau, după caz, cartea de identitate provizorie a minorului, aflate în termen de valabilitate, în original;
- certificatul de naştere al minorului, în original;
- declaraţii privind acordul de eliberare a paşaportului simplu electronic, date, după caz, de ambii părinţi/un singur părinte/părintele supraviețuitor/reprezentantul legal, în original sau duplicat de pe actul original.
- dovada achitării taxelor pentru paşaport, completate pe numele minorului, în original;
- paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există
Documentele pentru obținerea pașaportului pentru minor se depun personal de către minor, prezenţa acestuia la ghişeu fiind obligatorie.
Declaraţiile privind acordul de eliberare a paşaportului pentru minor se formulează în faţa funcţionarului care primeşte cererea, caz în care este obligatorie prezentarea documentelor de identitate ale părinţilor, al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal, aflate în termen de valabilitate, în original
Taxe pașaport pentru minor
Pentru pașaportul simplu electronic taxa este de 258 de lei – pentru minorii care au peste 12 ani. Taxa pentru pașaport în cazul copiilor sub 12 ani este de 234 de lei.
Pentru pașaportul simplu temporar, taxa unică este de 96 de lei, indiferent de vârsta minorului.
Unde se pot plăti taxele pentru pașaport
Începând cu 7 septembrie 2020, taxa pentru eliberarea pașaportului se poate achita:
- la casieriile unităţilor CEC Bank, precum şi la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank;
- online, prin platforma de plăţi virtuale Ghiseul.ro
Unde se depun actele pentru pașaport și unde se eliberează
Puteţi solicita eliberarea unui paşaport în ţară, la oricare serviciu public comunitar de paşapoarte iar în străinătate, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.
Pașaportul simplu electronic se poate ridica, la cerere, de la oricare serviciu public comunitar de pașapoarte sau oficiu consular/misiune diplomatică, al/a României în străinătate.
Paşaportul simplu temporar se ridică în ţară, de la serviciul public comunitar de paşapoarte, iar în străinătate, de la misiunea diplomatică sau oficiul consular, ale României, unde s-a depus cererea.
Paşaportul se poate ridica la o data ulterioară celei menţionate în tichetul primit la depunerea documentelor (în timpul programului de lucru cu publicul). Paşapoartele neridicate se păstrează pe întreaga perioadă de valabilitate.
Cum se face programare pentru pașaport minor
Pentru a putea depune actele pentru pașaport rapid și pentru a evita statul la cozi împreună cu copilul, poți face foarte foarte simplu programare online pe site-ul DGP . Este foarte important de menționat faptul că aceste programări se respectă întocmai, astfel că și două minute de întârziere pot duce la pierderea programării online.
În cât timp se eliberează pașaportul pentru minor în 2024
Cererile pentru eliberarea pașaportului pentru minor depuse în țară sunt soluționate într-un termen de 15 zile lucrătoare.
La ridicarea paşaportului simplu electronic şi a paşaportului simplu temporar, persoana prezintă un document de identitate valabil, însoţit de certificatul de naştere al minorului sub 14 ani, în original sau copie.
Cum afli statusul pașaportului pentru minor
Cei care depun actele pentru pașaport pot verifica stadiul cererii lor la adresa https://epasapoarte.ro/verifica/, existând posibilitatea ca acesta să fie eliberat mai devreme decât termenul comunicat la depunerea solicitării.
Sursă foto: Shutterstock
Vezi şi pașaport pentru animale – ce preț are și de unde se poate obține!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Chiriacalexandra543 • 04.09.2024, 08:52
Sunt mioara nu am părinții nu am pe nimena lângă mine sunt în românia o an dar pe bunca mea dar este în Germania și vreau sa îmi fac pasaport va rog frumos ajutați ma 🙏
Luntrasul • 06.01.2024, 12:34
Informatii utile pentru familiile cu copii ce vor sa calatoareasca...