Faptele pentru care era cercetat torţionarul Alexandru Vişinescu erau încadrate la genocid, însă pedeapsa s-a modificat în crime împotriva umanităţii.
„În cauza privind pe Vişinescu Alexandeu, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus, prin ordonanţă, la data de 17 aprilie 2014, schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de genocid prev. de art. 357 alin. 1 lit. c) din vechiul Cod penal, în infracţiuni contra umanităţii prev. de art. 439 alin. 1 lit. j), cu aplicarea art. 5 din Codul penal.
Totodată, prin acelaşi act s-a dispus şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Vişinescu Alexandru. Din probatoriul administrat până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că în perioada 1956 -1963, în care au fost închise vârfurile deţinuţilor politici din România comunistă, penitenciarul a fost condus de căpitanul, apoi maiorul Vişinescu Alexandru, care a aplicat un regim de detenţie dur, cunoscut pentru izolarea completă în care erau ţinuţi cei încarceraţi şi pentru neasigurarea condiţiilor medicale necesare deţinuţilor bolnavi.
Principalele categorii de deţinuţi aflate în penitenciar, aşa cum reiese chiar dintr-o notă a inculpatului adresată Consiliului Securităţii Statului din anul 1967, erau: foşti conducători în guvernele burghezo-moşiereşti şi în conducerile P.N.Ţ. şi P.N.L.; foşti conducători ai diverselor organizaţii subversive; foste cadre de conducere după 23 August 1944; foste cadre M.A.I. după 23 August 1944; foşti conducători ai diverselor secte religioase; alte cazuri mai izolate”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şiJustiţie.
Aceeaşi măsură va fi luată şi în cazul fostului comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, Ion Ficior, care este aşteptat la Parchet joi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro