În timp ce majoritatea orașelor mari din Olanda au avut primari de femei, Amsterdam nu a fost niciodată condus de o femeie.
Personalitate importantă a partidului Groenlinks de stânga, Femke Halsema s-a declarat „fericită și mândră” de nominalizarea de a conduce orașul care a avut primul său primar în 1343.
Nominalizarea ei de către consiliul local condus de stânga, trebuie să fie ratificată de guvern și semnată de rege, dar acești pași sunt doar o formalitate.
Ea îi va lua locul lui Eberhard van der Laan, care a murit anul trecut.
Nominalizarea acesteia a venit la câteva luni după ce un grup de 45 de femei proeminente din Amsterdam, au protestat într-o scrisoare deschisă cu privire la faptul că nicio femeie nu a fost vreodată prima al orașului. „Pentru o capitală care se consideră emancipată, diversă, tolerantă, neutră față de gen și progresistă, acest lucru devine jenant”, au scris acestea.
Nominalizarea lui Femke Halsema nu a fost salutată e toată lumea. Criticii au spus că nu are experiență administrativă adecvată, iar 7.400 de persoane au semnat deja o petiție împotriva ei.
Plângându-se de politicile sale ecologiste, contestatarii acesteia spun că „Vrem un primar căruia să-i pese mai mult de orașul nostru, decât de întreaga planetă?”.
După ce Femke Halsema va deveni edil al Amsterdamului, numărul capitalelor din Uniunea Europeană conduse de o femeie va ajunge la 10: București, Sofia, Praga, Paris, Roma, Luxembourg, Varșovia, Madrid și Stockholm.
Citește și: FOTO/La final de mandat, Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii, promovează România online. #MyRomania100, o campanie cu fotografii personale ale diplomatului
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!