Chiar daca nu este o boala, anxietatea este „ceva” ce “posedam” cu totii. Alaturi de frica, durere si tristete, anxietatea este prezenta in sfera trairilor afective atat ale copilului, cat si ale adultului.
Prima forma de anxietate este teama de straini, care apare la 4 – 5 luni de viata. Cei mici sunt crispati, rigizi si izbucnesc in plans usor. Frica de separare de mama e un fenomen natural al copilului.
Daca aceasta frica se manifesta si in viata adulta, putem spune ca exista o problema manifestata prin teama de singuratate, de abandon si izolare. Pe langa aceste forme ale anxietatii la copii, exista si o serie de fobii specifice fiecarei etape din viata, care por afecta negativ copilaria, respectiv viata de adult.
Cele mai des intalnite fobii sunt teama de a dormi singur, fobia scolara sau fobia sociala.
Vindecare prin autocontrol
La adulti, aceste fobii apar in forme mai complexe, cum ar fi angoasa de singuratate, teama de moarte. De zeci de ani, “tratamentul” pentru combaterea anxietatii consta in exercitiile de relaxare si meditatii. Nefiind considerata o boala, anxietatea e mai degraba un mecanism de alarma cu rol de activare a structurilor de aparare individuala.