Mark Galeotti este un profesor britanic care a scris 24 de cărți despre Rusia, fiind specializat în infracțiuni transnaționale și afaceri de securitate rusă. El este director al firmei de consultanță Mayak Intelligence și a fost interzis în iunie 2022 pe teritoriul Rusiei, ca răspuns al Moscovei la sancțiunile internaționale.
În editorialul său, profesorul subliniază că astfel de asasinate erau specifice Rusiei anilor ’90, când diferite grupări infracționale își disputau supremația, iar reapariția tiparului chiar în centrul Moscovei, în 2022, face cazul și mai uimitor.
„Deja, comentatorii ruși dau vina pe Kiev, fără a explica de ce Dughin ar fi ținta lor preferată – există analiști mult mai brutali și mai influenți pe tema Ucrainei – sau cum au reușit să pună în aplicare un atac în inima statului de securitate rus”, remarcă Mark Galeotti.
El menționează că printre teorii se mai numără posibilitatea să fie un atac țintit al Kremlinului, fie pentru a-l face pe Dughin martir, fie pentru a elimina o voce ultranaționalistă, care ar putea provoca proteste când Rusia se retrage din Ucraina.
De asemenea, Galeotti atrage atenția că atacul ar putea fi legat de dispute de afaceri și nu politice, întrucât Dughin era un scriitor foarte prolific, care a obținut mulți bani din misticismul naționalist: „Această crimă nu va face decât să se adauge la mitul Dughin, unul pe care și-l îngrijește personal și pe care l-a dezvoltat asiduu”.
Profesorul atrage atenția că Dughin nu este deloc „creierul lui Putin” sau „Rasputinul lui Putin”, cum e văzut din afara țării, el neavând nicio legătură directă cu președintele rus, ci fiind doar un personaj favorizat de Kremlin în 2014 pentru a justifica agresiunea din Donbas, dar care între timp a fost marginalizat, după ce Moscova a decis să nu anexeze Donețk și Luhansk.
„Există acest mit, care va conta probabil după uciderea fiicei sale. Deja, naționaliștii ruși cer răzbunare, dar dacă se va face ceva în acest sens, probabil nu va fi decât simbolic. Un Dughin mort ar fi fost un martir maleabil, un Dughin viu și supărat s-ar putea dovedi o provocare”, mai spune expertul.
Cât despre ancheta privind cele întâmplate, profesorul subliniază că va fi o operațiune care să dea bine în ochii privitorilor, fără nimic concret care să închidă cazul.
„Probabil vom vedea câteva arestări grăbite. Fără îndoială, vor exista filmări video cu ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate care intră grăbiți într-un apartament unde vor descoperi niște echipamente de fabricare a bombelor, o armă, un manual ucrainean, niște dolari americani și, poate, un volum de Shakespeare (folosit deja de ruși pentru a demonstra prezența mercenarilor britanici în Ucraina)”, subliniază Galeotti.
Dar ce va arăta cazul, în realitate, este eșecul regimului condus de Vladimir Putin, concluzionează profesorul: „Indiferent că reflectă un eșec grav al sistemului de securitate rus sau tensiuni și rivalități în interiorul acestuia, îi va convinge pe naționaliști – care pot fi mai puțin numeroși și mai puțin vizibili decât criticii liberali ai lui Putin, dar tind să se afle în cadrul serviciilor de securitate – că acesta este un regim care nu se ridică la propria retorică și ar putea fi mai slab decât pare”.