Pentru început, trebuie precizat că asigurarea obligatorie a locuinței (PAD) este o poliță de asigurare împotriva dezastrelor naturale, care acoperă doar daunele produse de inundații, cutremure sau alunecări de teren. Pentru alt gen de pagube, precum incendiu, trăznet, asigurarea mobilei, a celorlalte bunuri din casă, există alt gen de asigurări, și anume, asigurările facultative. Polița PAD nu acoperă nici pagubele produse de copacii căzuți pe mașini, de acoperișuri luate de vânt sau de alte fenomene naturale.
Despăgubiri, doar pentru daunele produse de inundații
În schimb, asigurarea obligatorie a locuinței (PAD) acoperă “pagubele produse locuințelor în urma pătrunderii şi infiltrării apei, în cazul acoperirii pe o durată scurtă a terenului, cu un strat de apă, ca urmare a acumulării apelor provenite din precipitaţii atmosferice abundente”. Într-un comunicat remis recent presei, PAID România anunță că este pregătită să gestioneze toate dosarele de daună ce vor fi deschise de către proprietari, asigurați obligatoriu împotriva dezastrelor naturale, care se află în această situație.
Ce ai de făcut pentru a primi banii
Așadar, dacă ai încheiat o asigurare PAD și ai fost afectat de inundații de tipul celor descrise mai sus, trebuie să deschizi un dosar de adună. De asemenea, trebuie efectuată o constatare privind natura și cuantumul daunelor. Dar, pentru toate acestea, trebuie să te adresezi asigurătorului la care ai încheiat polița de asigurare obligatorie pentru anul 2017. Acesta îți va spune ce ai de făcut în continuare.
Guvernul despăgubește doar instituțiile de stat
Guvernul a decis alocarea, într-o primă etapă, a peste 36 de milioane de lei din fondul de intervenţie, pentru pentru înlăturarea efectelor furtunii care a avut loc în vestul ţării, în ultima decadă a lunii septembrie. Dar, fondurile alocate de Guvern vor fi acordate doar instituțiilor de stat-scoli grădinițe, spitale etc- nu și persoanelor fizice.
Asigurările obligatorii costă 10 sau 20 de euro
În funcție de tip, o poliță de asigurare obligatorie a locuinței costă 10 euro sau 20 de euro pe an. De exemplu, construcţiile cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic se asigură cu 10 euro. Suma asigurată este de 10.000 de euro. Pentru imobilele cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic asigurările obligatorii costă 20 de euro pe an, iar suma asigurată este de 20.000 de euro.
Ce riști, dacă nu ai asigurare
În primul rând, în situația în care nu îți asiguri locuința, nici prin PAD, nici printr-o poliță facultativă, nu vei beneficia, în cazul producerii vreunui dezastru, de niciun fel de despăgubiri. În plus, potrivit Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, “nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuinței costituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei”.