Examenele din acest an au inceput prost si s-au incheiat si mai prost. Cu alte cuvinte, o adevarata nebunie: la Testare, subiectele au intrat intai pe mana jurnalistilor, iar la Bac problemele circulau “de zor” pe Internet. Totodata, Politia si Parchetul muncesc din greu la trei dosare de la Educatie: un viol in WC-ul ministerului, subiectele de Testare in mana jurnalistilor, subiectele de Bac vandute sau oferite pe Internet. Ministrul Hardau vrea vinovatii la puscarie, dar pana atunci parintii, candidatii si profesorii au fost in pragul infarctului.
Examenul de Bacalaureat a inceput fara secretarul de stat Paloma Petrescu si fara directorul care coordona subiectele. Ei fusesera demisi dupa ce subiectele de la Testare ajunsesera intai la jurnalisti. Dupa prima proba avuta la Bac, o alta surpriza de proportii: 99,5% din candidati erau promovati, iar jumatate din ei chiar cu note de 9 si 10,00. Oricum, nebunia abia incepuse: cu opt ore inainte de proba scrisa la Romana, un alt jurnalist ii spune in toiul noptii ministrului Hardau ca a cumparat subiectele. La ora 1.00 noaptea, seful invatamantului romanesc se vede nevoit sa mearga la Politie. Luni dimineata, candidatii au fost chemati cu o ora mai devreme, iar parintii au “innebunit” la gardurile liceelor. Dupa ce primii copii au iesit din proba de Romana – scris, tensiunile au crescut si mai mult: candidatii au ales pe Ion si pe Moromete, ca sa comenteze “conditia intelectualului”. Profesorii au notat in fel si chip lucrarile candidatilor. Unii au dat note ca si cand Moromete ar fi fost personajul corect ales, altii au spus ca pleaca acasa daca cineva ii obliga sa puncteze aceste lucrari tratate eronat.
Ministrul Hardau a pus si el “paie pe foc”: a anuntat ca numai cinci oameni puteau “vinde” subiectele si a aratat cu degetul la Serviciul National de Evaluare si Examinare (SNEE). Apoi, a refacut toate subiectele, la toate disciplinele, si a tinut “prizonieri” in cladire profesorii care au refacut subiectele. Noaptea, pe la ora 23.00, Hardau a ales, din mai multe variante, pe cele de examen. In salile liceelor, candidatii, profesorii si comisiile de examen au fost “terorizati” de controale, politisti si supracontroale.
La cateva zile distanta, pe Internet, se ofereau subiecte pe “alese”, la Mate – cu 700.000, pentru mai multe – pret negociabil, cu discount la “en gros”.
Elevii au simtit pe pielea lor scandalul declansat la Ministerul Educatiei. Subiectele au fost dificile, iar supraveghetorii nu i-au lasat “sa miste” in banci in timpul probelor scrise.
„Am terminat ancheta personala”
Seful de la Educatie, Mihai Hardau, numit in urma cu cateva luni, si-a incheiat saptamana aceasta ancheta personala pe care a facut-o in randul angajatilor de la Serviciul de Evaluare si Examinare. El este convins ca locul acestora este dupa gratii, intrucat au comis o mare infractiune.
Ministrul Mihai Hardau e decis sa taie in carne vie. Dar in randul parintilor si al profesorilor din scoli, conform declaratiei lui de vineri.
Maine se afiseaza rezultatele
Dupa proba orala, 99,5% dintre candidatii bacalaureatului erau promovati. Dupa “oral”, 10.000 de copii
s-au retras, iar ceilalti spun ca au avut subiecte “de olimpiada”. Maine, pana la ora 16.00, trebuie sa se afiseze rezultatele, dar parintii, candidatii, prietenii, bunicii si vecinii vor “pazi” gardurile liceelor inca de dimineata. Daca notele nu sunt “bune”, contestatii se pot face numai pana la ora 20.00, dupa care – “Adio, vara! Adio, facultate!”. E clar ca va fi o zi incinsa!