Luni reincepe scoala pentru 3,5 milioane de elevi, iar Ministerul Educatiei a decis sa modifice subiectele de examen pentru cei 500.000 de candidati la testarea nationala si Bacalaureat.
Maine este ultima zi de vacanta, dar zeci de mii de elevi si profesori au venit si intre semestre sa recupereze materia pierduta in perioada grevei generale sau a gerului.
In zilele de 2, 3, 6 si 10 martie este programata simularea probelor de testare nationala, cate o proba de doua ore, in fiecare zi, astfel incat sa poata participa cat mai multi elevi si la toate disciplinele. In luna aprilie, in zilele de 3, 4, 6 si 11, vor fi programate simulari la probele de Bac, cate trei ore pentru fiecare. Nici o sesiune nu este obligatorie, dar scolarii trebuie sa stie ca anul acesta subiectele si baremele de corectare sufera modificari importante, deci au tot interesul sa se prezinte la simulari, iar notele nu se pun in catalog.
Adrian Stoica (foto), directorul Serviciului National de Evaluare si Examinare, a acceptat sa “scape” pentru cititorii “Libertatea” cateva din secretele viitoarelor examene: “O noutate importanta este modificarea baremelor de corectare a raspunsurilor: acum vor fi mai explicite, ca sa se poata puncta orice raspuns corect. De pilda, la Matematica, si la testare, si la Bac, in prima parte a subiectelor se cereau doar raspunsurile. Acum se va cere si rezolvarea problemelor, iar fiecare operatiune va fi punctata. Astfel, chiar daca elevul greseste la sfarsit, va lua totusi o parte din punctaj. Subiectele de la Geografie si Istorie vor fi despre temele mari: formele de relief, localitati sau rauri importante, evenimente si personalitati istorice semnificative etc. Nimic de amanunt. Dar se va cere relationarea acestora. La Bac, la proba la Romana este posibil sa se ceara argumentarea pro si contra a unei afirmatii. Va fi punctata parerea elevului cu argumente, indiferent daca opinia este buna sau nu. Este posibil ca in locul unei poezii la prima vedere sa fie un text, iar la subiectul principal, in loc de proza sa fie un subiect din poezia studiata. Un posibil subiect ar putea fi caracterizarea a doua personaje, in loc de unul, ca pana acum. O alta premiera va fi interpretarea unor grafice sau tabele, la proba de Matematica”.