Preşedintele Societăţii Române de Ştiinţe Matematice, Radu Gologan, a declarat în cadrul unui interviu acordat Libertatea.ro, că forma actuală a examenului de Bacalaureat ar trebui modificată, elevii din ziua de azi fiind mult mai inteligenţi, cărora nu le place să memoreze informaţii nefolositoare.
„Forma în care se desfăşoară Bacalaureatul a rămas încremenită în acest sistem învechit. Copiii din generaţia de astăzi sunt mai inteligenţi decât cei de acum 40 de ani, şi mai adaptaţi şi dornici de concret. Este mult mai uşor decât era acum un deceniu, dar este infinit mai uşor decât era în urmă cu 30-40 de ani. Asta nereflectând că nivelul copiilor a scăzut, ci se vrea, s-a vurt ca Bacalaureatul să fie realizabil, trecut de marea masă a copiilor de liceu din motive legate de politică unele, altele de o dorinţă de a avea pe piaţă oameni care să dorească să meargă mai departe”, a spus Radu Gologan.
Acesta a mai dat exemplul Statelor Unite ale Americii, unde absovenţii de liceu susţin un examen unic naţional, sub forma unui test grilă, care durează trei ore şi conţine întrebări din toate ştiinţele studiate. Iar marea diferenţă este că testarea se realizează de o Agenţie independentă, unde elevii se pot programa în orice zi doresc pentru a susţine examenul.
„În America există o Agenţie, care e privată dar de interes public, care organizează această testare pentru întreaga Americă. Pe parcursul ultimei clase de liceu, un copil care doreşte să fie testat, să obţină acel certificat care spune câte puncte a luat la SAT, se înscrie, se prezintă la un centru de examen într-una din zilele săptămânii, sau în două zile. În faţa calculatorului, timp de două-trei ore, răspunde unui chestionar cu 40-100 de întrebări, nu ştiu exact câte sunt, care sunt din toate domeniile, inclusiv matematică. Acel rezultat nu greşeşte. Apoi, la admiterea în şcolile mari există un examen, un eseu, un interviu care înseamnă cunoştinţele de limbă şi comunicare”, a explicat coordonatorul lotului olimpic de matematică al României.
Radu Gologan susţine că Bacalaureatul ar trebui schimbat astfel încât elevii să fie încurajaţi să înveţe logic şi să poată aplica în viaţa de zi cu zi informaţiile acumulate, fiindcă, în prezent, se pune accent pe memorarea robotică, iar România are din ce în ce mai mulţi analfabeţi funcţionali.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Știrileprotv.ro
Călin Georgescu face primele declarații după alegerile parlamentare: „Românii, cu votul lor, au restartat clasa politică”
Viva.ro
Adevărul neștiut! De ce a divorțat Helmut Duckadam, după aproape trei decenii de căsnicie. S-a însurat apoi cu o femeie mult mai tânără: "Se scria că..."
Libertateapentrufemei.ro
“Regina Întunericului” a vorbit despre iadul din viața ei. Secrete grave din trecut, pe care le-a ținut ascunse: “M-am temut pentru viața mea”
FANATIK.RO
Cuvântul banal din limba română pe care mulți străini nici nu îl pot pronunța. E folosit în conversațiile de zi cu zi, însă pentru alte persoane e greu de rostit
GSP.RO
Interviul premonitoriu al lui Helmuth Duckadam și problemele de sănătate de care s-a lovit, chiar după Sevilla '86: „Încrederea în forțele proprii este mai puternică ca orice medicament”
Elle.ro
Elwira și Mihai Petre, imagini inedite din noua lor locuință. Cum au ales să decoreze casa
Unica.ro
Imagine rară cu Helmut Duckadam și Alexandra în ziua nunții. Între ei era o diferență de vârstă de 20 de ani, iar povestea lor de dragoste este demnă de scenariul unui film
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Observatornews.ro
Valeriu Turcan, analist politic: "Dacă mai ţinea la ultima urmă de credibilitate, CCR nu avea altă soluţie"
HOROSCOP
Horoscop 3 decembrie 2024. Balanțele se trezesc implicate în multe dintre problemele celor din familie mai mult decât s-ar fi așteptat