Lăcaşul a fost ridicat în 1779, pe cheltuiala boierului Constantin Stroici, stăpânul de atunci al moşiei Horlăcenilor, pe locul unde domnitorul Vasile Lupu ar fi ucis nişte boieri trădători.
Biserica a fost construită din bârne de stejar, încheiate la colţuri în cheotori şi aşezate pe o temelie de piatră de râu. Pentru o mai bună protecţie împotriva frigului şi a umezelii, de-a lungul timpului pereţii au fost blăniţi cu scândură, atât la interior, cât şi la exterior. Potrivit registrelor parohiei, la 1804 şindrila de pe acoperiş a fost înlocuită cu tablă zincată şi tot atunci s-a construit şi turnul clopotniţă.
Ulterior interiorul a fost tencuit cu ciment. Tencuiala a fost apoi decopertată, pentru că nu era deloc potrivită la un astfel de monument, fiind înlocuită cu un lambriu.
Catapeteasma păstrează icoanele împărăteşti de la 1800. Restul icoanelor au suferit o intervenţie incorectă de restaurare în urmă cu 10 ani, fapt ce a dus la diminuarea considerabilă a valorii lor artistice.
În pronaos se află şi mormântul ctitorilor bisericii, lăcaş în care încă se ţin slujbe.
Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei de Cultură a afirmat că bisericuţa din Horlăceni se află într-o stare bună. Preotul paroh, Elidor Pintilie a demarat un proces de restaurare a monumentului istoric prin care s-a consolidat şi restaurat mica construcţie.
Satul Horlăceni este cel mai vechi din Moldova
Horlăceni, azi parte integrantă a comunei Şendriceni, este, potrivit izvoarelor istorice, cel mai vechi sat din Moldova. Astfel, acesta este pomenit într-un document din 1 mai 1384 prin care Petru I dăruia bisericii catolice din Siret, construită pe cheltuiala mamei sale, Margareta-Muşata, venitul vămii din acest târg, care cuprindea, la vremea respectivă, şi satul Horlăceni. De numele acestei aşezări se leagă astăzi o rezervaţie naturală importantă a judeţului Botoşani. Este vorba de rezervaţia forestieră Ariniş, întinsă pe o suprafaţă de cinci hectare, arie protejată, de interes naţional. Aici creşte arinul negru, o specie arboricolă foarte rară.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro