Mergi direct la conținut »
Bugetul UE pentru 2018, adoptat: Tinerii vor putea călători gratuit cu trenul în Europa
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Bugetul UE pentru 2018, adoptat: Tinerii vor putea călători gratuit cu trenul în Europa

Bugetul UE pentru 2018, adoptat: Tinerii vor putea călători gratuit cu trenul în Europa

Plenul Parlamentului European a adoptat astăzi bugetul U.E. pentru anul 2018, care însumează 160 de miliarde de euro.  Eurodeputații au convenit asupra unui program-pilot care le va permite tinerilor de 18 ani să călătorească gratuit cu trenul în Europa. Totodată, U.E. a decis, în premieră, să aloce un fond special pentru combaterea propagandei rusești.

Din total de 750 de europarlamentari, au fost prezenți 646. Dintre aceștia, 295 au votat ,,pentru”, 154 ,,împotrivă”, iar 197 s-au abținut. Principalul susținător al acestui buget a fost Partidul Popular European, care are cele mai multe mandate în Parlament.  Majoritatea celei de-a doua familii politice ca mărime, cea a socialiștilor, s-a abținut la vot.

Bugetul a fost negociat de către europarlamentarul Siegfried Mureșan, primul raportor român pe întreg bugetul Uniunii Europene.

Una dintre prioritățile cheie ale bugetului din 2018 este cercetarea, care primește 11,2 miliarde de euro. De asemenea, fondurile structurale pentru statele membre U.E. vor fi de 46 de miliarde de euro, în creștere cu 54% față de anul trecut. Astfel, vor fi alocați suficienți bani în buget pentru a achita toate facturile primite de la statele membre pentru cheltuieli cu fondurile de coeziune.

Foto: Ionuț Iordăchescu

Bugetul UE pentru 2018 prevede și lansarea unui program-pilot menit să-i încurajeze pe tineri să cunoască Europa. Fiecare persoană care împlinește 18 ani va primi un bilet gratuit de tren, valabil o lună, cu ajutorul căruia poate ajunge în 30 de state europene. Programul va intra în vigoare de la 1 iunie anul viitor și primește o finanțare inițială de 12 milioane de euro.

Tot ca parte a inițiativei de susținere a tinerilor, U.E. a crescut fondurile alocate programului Erasmus cu 12,1%, până la valoarea de 2,3 miliarde de euro. În același timp, alte 350 de milioane vor fi folosite pentru a-i ajuta pe tineri să-și găsească un loc de muncă.

Am fi avut dreptul la o opțiune. PAH despre cum ne izbim de același tip de politicieni
Recomandări

Am fi avut dreptul la o opțiune. PAH despre cum ne izbim de același tip de politicieni

Mai puțini bani pentru Turcia

Singurele tăieri, în comparație cu bugetul de anul trecut, le-au suferit fondurile alocate Turciei pentru preaderarea la Uniunea Europeană. Acestea au fost reduse cu 105 milioane de euro.

Eurodeputații încearcă astfel să sancționeze Ankara pentru derapajale democratice din ultimii doi ani, precum asaltul asupra libertății de exprimare a presei și epurările operate după lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016.

Combaterea propagandei rusești

Pentru prima oară, U.E. își asumă și financiar obiectivul de combatere a propagandei rusești. Bugetul pentru 2018 alocă 4,9 milioane de euro pentru a lupta cu dezinformarea propagată de către Rusia. 1,1 milioane vor merge în acțiuni pregătitoare, iar alte 3 miliarde pentru comunicarea în relații externe, în special cu Balcanii de Vest și Ucraina, Moldova și Georgia.

Totodată, Serviciul European pentru Acțiune Externă primește o alocare de 800.000 de euro pentru instrumente de comunicare strategică. 

O altă finanțare în premieră, de 1,2 milioane de euro, vizează realizarea unui proiect-pilot pentru lansarea unui program tip „Erasmus” destinat tinerilor jurnaliști și specialiști în comunicare, marketing și IT din Europa.

Close
Închide
  Close