Mergi direct la conținut »
Cât câștigă românul fără adăpost din Italia căruia viceprimarul i-a aruncat păturile la gunoi. De patru ori salariul mimim pe economie al unui român, din cerșit
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Cât câștigă românul fără adăpost din Italia căruia viceprimarul i-a aruncat păturile la gunoi. De patru ori salariul mimim pe economie al unui român, din cerșit

Cât câștigă românul fără adăpost din Italia căruia viceprimarul i-a aruncat păturile la gunoi. De patru ori salariul mimim pe economie al unui român, din cerșit

Scandalul românului fără adăpost din Italia căruia viceprimarul i-a aruncat păturile la gunoi ia amploare. Viceprimarul orașului Trieste, cel care l-a lăsat fără plapuma, păturile și gecile ponosite cu care se învelea noaptea, a dezvăluit că bărbatul câștigă din cerșit 1.800 pe lună, mai mult decât primesc patru români plătiți cu salariul minim pe economie în țară.

Paolo Polidori, viceprimarul orașului Trieste, a precizat că Mihai, românul care cerșește și doarme pe străzile acestui oraș din nordul Italiei, câștigă mulți bani pentru cineva care trăiește din mila trecătorilor.

Câștigă 1800 de euro pe lună, 60 pe zi. Comercianții din zonă mi-au spus că în fiecare zi merge să schimbe la ei banii pe care îi obține din cerșit, a declarat viceprimarul Paolo Polidori, conform rotalianul.

Cerșetorul român câștigă  echivalentul în euro a patru salarii minime pe economie din România. Din 2019, salariul minim pe economie este 2.080 de lei.

Viceprimarul din Trieste susține că românul preferă să stea pe străzi decât într-un centru de îngrijire a persoanelor nevoiașe.

Era alegerea lui și încă una care îi aducea un venit foarte frumos” – a explicat Polidori care a adăugat că românul oricum murdărea strada acolo, își construise aproape un cort în mijlocul drumului.

De asemenea, Paolo Polidori a răspuns celor care l-au criticat pentru gestul său

„M-au descris ca pe un monstru, dar nu sunt rasist. I-am oferit acestui om șansa de a merge într-un centru de primire, dar el a refuzat întotdeauna. Când am trecut pe acolo, m-am gândit că această persoană a plecat. Altfel nu aș fi făcut-o, nu aș fi aruncat nimic. Dacă îmi pare rău? Nu, poate doar pentru că nu m-am explicat bine. O voi face din nou? Da, dacă nu ar aparține vreunei persoane, dacă ar fi abandonate, le-aș aunca din nou. Eu așa am crezut, că bărbatul nu mai stătea acolo”, a explicat Polidori.

Viceprimarul din Trieste a stârnit controverse, după ce a povestit pe Facebook faptul că a aruncat la gunoi păturile, plapuma și hainele cu care se învelea românul.

„Am trecut pe via Carducci, am văzut o grămadă de cârpe aruncate pe pământ, pături, geci, o plapumă și altele. Nu era nimeni în preajmă, așa că presupun că erau abandonate. Deci, ca un cetățean oarecare, care ține la aspectul orașului său, le-am adunat și le-am aruncat, cu satisfacție trebuie să spun, în tomberonul de gunoi: acum locul este decent. Cât va dura? Vom vedea. Mesajul este: toleranță zero. Vreau ca Trieste să fie curat!”, a scris viceprimarul orașului în postarea sa.

Politicianul a încheiat mesajul cu o provocare la adresa celor despre care știa că îl vor critica.

„P.S. Am mers imediat și m-am spălat pe mâini! Și acum, să se dezlănțuie binevoitorii, nu-mi pasă deloc!!”

Românul căruia viceprimarul orașului Trieste i-a aruncat la gunoi păturile, gecile și o plapumă, poartă numele de Mihai și a ajuns în Trieste pe 12 octombrie 2018, după ce a petrecut mai mulți ani în alte orașe italiene.

„Am ajuns în Civitavecchia în anul 1997. Am cerut în mod repetat azil politic, dar în zadar, nu mi lau acordat”, a povestit românul care trăiește pe străzi în Trieste.

Potrivit presei din Italia, Mihai nu are cazier judiciar, nu a comis nicio infracțiune, însă pe 3 decembrie a primit un document de la Poliția Locală prin care i se cere să părăsească Italia.


Citește și „Forever young”. Adrian Mutu împlinește astăzi 40 de ani, dar are forma fizică de pe vremea când era golgheterul campionatului


 

Close
Închide
  Close