Pierderile din rețeaua de distribuție și calitatea tot mai slabă pe care o oferă furnizorii de căldură i-au determinat pe mulți români să aleagă debranșarea și instalarea unei centrale termice proprii.
În județe precum Caraș Severin, Alba, Brăila, Dâmbovița, Satu Mare, Sălaj, CET-urile au fost desființate cu totul, ca urmare a lipsei de abonați, iar potrivit datelor furnizate de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice, din 2010, până în 2015, peste 260.000 de familii au ales deconectarea de la sistemul centralizat de termoficare, multe dintre acestea optând pentru centrale termice de apartament, pe gaz.
Potrivit specialiștilor, cele mai eficiente ar fi centralele pe gaz în condensare, cu un randament ridicat față de centralele convenționale, însă alegerea se poate îndrepta și spre centralele murale electrice sau cele GPL (gaz petrolier lichefiat).
Dacă nu te numeri încă printre cei care și-au instalat o centrală termică proprie, iată la ce trebuie să fii atent atunci când alegi o astfel de soluție de încălzire:
De ce sunt preferate centralele cu gaz?
În parte, pentru că, alături de centralele pe lemn și cărbune, reprezintă o soluție ieftină, comparativ cu varianta centralelor electrice. Există, însă, și alte avantaje: centralele pe gaz sunt ușor de întreținut și curățat și sunt disponibile în două variante – convenționale și în condensare, cele în condensare având un randament foarte bun, de aproximativ 108%. Oricare ar fi alegerea în ceea ce privește tipul de alimentare, cea mai bună variantă o reprezintă centralele termice murale, montate pe perete, care asigură și apa caldă menajeră.
Ce alte criterii sunt importante în alegerea unei centrale termice?
- În primul rând, puterea centralei, care trebuie corelată cu suprafața casei și cu necesarul de apă caldă.
- Eficiența energetică este un alt criteriu de care trebuie să ții cont, o centrală cu un randament ridicat, cum sunt cele în condensare, asigurând și costuri mai mici.
- În cazul unei centrale pe gaz, ia în calcul și tipul tirajului (tipul de evacuare a gazelor arse), care poate fi natural sau forțat. Tirajul natural presupune existența unui coș de fum și reprezintă varianta mai ieftină, dar și mai dificil de instalat. Tirajul forțat nu necesită un coș de fum, este mai puțin poluant și asigură un randament ridicat.
- Centralele GPL sunt indicate în zonele izolate, unde alimentarea cu gaze nu este o opțiune. Centralele care funcționează cu combustibili solizi (lemn, cărbune, peleți) au, de asemenea, avantajul că aceștia sunt ușor de procurat, cele pe peleți reprezintând și o soluție ecologică.
- În ceea ce privește modul de încălzire a apei menajere, prepararea acesteia poate fi realizată instantaneu sau prin acumularea într-un boiler, încălzirea instantanee fiind indicată dacă locuiești într-o zonă cu temperaturi scăzute, cu toate că multe dintre centralele noi, cu boiler exterior, au protecție anti-îngheț.
- Nu în ultimul rând, ține cont și de dotările suplimentare, atunci când faci alegerea. Dintre acestea, îți vor fi utile panoul de comandă digital, care îți permite se verifici și să modifici setările, cronotermostatul, care te ajută să faci economii, dar și kitul de evacuare a gazelor arse.
Sursa foto: Shuttestock.com