Dacă Rusia își atinge obiectivele politice în Ucraina prin mijloace militare, Europa nu va mai fi ceea ce a fost înainte de război. Mediul de securitate se va schimba substanțial, țări precum România, Polonia sau statele baltice vor intra într-o zonă largă de destabilizare și insecuritate, iar Occidentul și Rusia se vor afla într-o stare de război economic permanent, avertizează Liana Fix și Michael Kimmage, experți ai think-tank-ului German Marshall Fund, într-un text publicat cu doar câteva zile înainte de începerea intervenției militare.
Cei doi experți pornesc de la momentul implicării Rusiei în războiul din Siria, pentru a exemplifica cum poate Moscova să își construiască o poziție care nu mai poate fi ignorată.
Faptul că Rusia s-a alăturat războiului civil din Siria, în 2015, a șocat Statele Unite și pe partenerii săi. Barack Obama a afirmat că Siria va deveni o „mlaștină” pentru Rusia și pentru președintele rus Vladimir Putin.
Siria nu a sfârșit prin a fi o mlaștină pentru Putin, spun cei doi. Rusia a schimbat cursul războiului, salvându-l pe președintele sirian Bashar al-Assad de la o înfrângere iminentă, iar apoi și-a folosit forța militară ca o pârghie în diplomație. A menținut costurile și victimele la un nivel sustenabil.
Acum, Rusia nu poate fi ignorată în Siria. Nu a fost obținută o reglementare a conflictului. Însă Moscova a acumulat o influență regională mai mare și a menținut un partener loial în Assad. În Siria, ceea ce administrația Obama nu a reușit să anticipeze a fost posibilitatea ca intervenția Rusiei să aibă succes, scriu Fix și Kimmage.
Ce s-ar putea întâmpla în Ucraina însă? Dacă Rusia obține controlul asupra Ucrainei sau reușește să o destabilizeze la scară majoră, spun cei doi experți, va începe o nouă eră pentru Statele Unite și pentru Europa.
Liderii americani și europeni se vor confrunta cu o dublă provocare, aceea de a regândi securitatea europeană și de a nu fi atrași într-un război mai mare cu Rusia. Toate părțile ar trebui să ia în considerare potențialul unor adversari înarmați nuclear, aflați în confruntarea directă.
Aceste două responsabilități – apărarea robustă a păcii europene și evitarea prudentă a escaladării militare cu Rusia – nu vor fi neapărat compatibile. Statele Unite și aliații săi s-ar putea trezi profund nepregătiți pentru sarcina de crea o nouă ordine de securitate europeană ca urmare a acțiunilor militare ale Rusiei în Ucraina.
Cum poate câștiga Rusia
Pentru Rusia, victoria în Ucraina ar putea lua diferite forme. La fel ca în Siria, victoria nu trebuie să ducă neapărat la o soluționare durabilă a conflictului. Ea ar putea implica instalarea unui guvern conformist la Kiev sau împărțirea țării. Alternativ, înfrângerea armatei ucrainene și negocierea unei capitulări ucrainene ar putea transforma efectiv Ucraina într-un stat eșuat.
Dacă Rusia își atinge obiectivele politice în Ucraina prin mijloace militare, Europa nu va mai fi ceea ce a fost înainte de război. Ideea că Uniunea Europeană sau NATO pot asigura pacea pe continent va fi artefactul unei epoci dispărute. În schimb, securitatea în Europa va trebui să fie redusă la apărarea membrilor de bază ai UE și NATO. Toți cei din afara cluburilor vor rămâne singuri, cu excepția Finlandei și Suediei.
Analiza nu face referire la țări precum Republica Moldova sau Georgia, dar sugerează implicit că acestea ar putea fi expuse. Zilele trecute, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat totuși că Franța le va sprijini în fața oricărei tentative de destabilizare.
În orice caz, spun experții, UE și NATO nu vor mai avea capacitatea de a avea politici ambițioase dincolo de propriile frontiere.
Statele Unite și Europa vor fi, de asemenea, într-o stare de război economic permanent cu Rusia. Occidentul va aplica sancțiuni radicale, pe care Rusia va încerca probabil să le contracareze prin măsuri cibernetice și șantaj energetic, având în vedere asimetriile economice.
Prima parte a acestei predicții s-a adeverit deja, dar Rusia nu a făcut încă vreun pas pentru a reduce sau sista livrările de gaz, spre exemplu.
Cei doi experți mai spun că China ar putea foarte bine să se poziționeze de partea Rusiei în acest schimb de replici economice.
Între timp, politica internă din țările europene va semăna cu un mare joc al secolului XXI, în care Rusia va studia Europa pentru a vedea dacă se va produce vreo ruptură în angajamentul față de NATO și față de relația transatlantică. Prin metode corecte sau nu, spun ei, Rusia va profita de orice ocazie care i se va ivi pentru a influența opinia publică și alegerile din țările europene.
Rusia va fi o prezență anarhică – uneori reală, alteori imaginară – în fiecare caz de instabilitate politică europeană.
Analogiile Războiului Rece nu vor fi de ajutor într-o lume cu o Ucraină rusificată, avertizează cei doi. Frontiera Războiului Rece în Europa a avut punctele sale de foc, dar a fost stabilizată într-un mod reciproc acceptabil în Actul final de la Helsinki din 1975.
Prin contrast, suzeranitatea rusă asupra Ucrainei ar deschide o zonă vastă de destabilizare și insecuritate din Estonia până în Polonia, în România și în Turcia. Atât timp cât va dura, prezența Rusiei în Ucraina va fi percepută de vecinii Ucrainei ca fiind provocatoare și inacceptabilă și, pentru unii, ca o amenințare la adresa propriei lor securități, scriu Fix și Kimmage.
Pe fondul acestei dinamici schimbătoare, ordinea în Europa va trebui să fie concepută în principal în termeni militari – ceea ce, din moment ce Rusia are o mână mai puternică în domeniul militar decât în cel economic, va fi în interesul Kremlinului – marginalizând instituții nemilitare, cum ar fi Uniunea Europeană.
Rusia are cea mai mare armată convențională din Europa, pe care este mai mult decât pregătită să o folosească. Politica de apărare a UE – spre deosebire de cea a NATO – este departe de a fi capabilă să asigure securitatea membrilor săi. Prin urmare, reasigurarea militară, în special a membrilor estici ai UE, va fi esențială. Răspunsul la o Rusie revanșardă prin sancțiuni și prin proclamarea retorică a unei ordini internaționale bazate pe reguli nu va fi suficient.
Cum va arăta estul Europei
În cazul unei victorii a Rusiei în Ucraina, poziția Germaniei în Europa va fi grav amenințată, spun experții. Germania este o putere militară marginală, care și-a bazat identitatea politică postbelică pe respingerea războiului. Cercul de prieteni de care s-a înconjurat, în special în est, cu Polonia și statele baltice, riscă să fie destabilizat de Rusia.
Franța și Regatul Unit își vor asuma roluri de lider în afacerile europene, în virtutea armatelor lor relativ puternice și a tradiției îndelungate de intervenții militare. Totuși, factorul-cheie în Europa vor rămâne Statele Unite. NATO va depinde de sprijinul SUA, la fel și țările neliniștite și în pericol din estul Europei, națiunile de pe linia frontului dispuse de-a lungul unei linii de contact cu Rusia, acum foarte mari, extinse și incerte, care va include Belarusul și părțile din Ucraina controlate de Moscova.
Statele membre din est, inclusiv Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România, vor avea probabil un număr substanțial de trupe NATO staționate permanent pe teritoriul lor. O solicitare din partea Finlandei și Suediei de a obține un angajament în temeiul articolului 5 și de a se alătura NATO ar fi imposibil de respins, cred analiștii German Marshall Fund.
Țările UE și NATO nu vor recunoaște niciodată un nou regim de la Kiev susținut de Rusia și creat de Moscova. Dar se vor confrunta cu aceeași provocare pe care o au în cazul Belarusului: să exercite sancțiuni fără a pedepsi populația și să îi sprijine pe cei aflați în nevoie fără a avea acces la ele. Unii membri NATO vor sprijini o insurgență ucraineană, la care Rusia va răspunde prin amenințări la adresa membrilor NATO.
Situația Ucrainei va fi însă foarte dificilă. Refugiații vor fugi în mai multe direcții, spun cei doi experți, anticipând situația deja existentă. Iar acele părți ale armatei ucrainene care nu vor fi înfrânte direct vor continua să lupte, ca un ecou al războiului de partizani care a sfâșiat această întreagă regiune a Europei în timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial, spun cei doi.
Starea permanentă de escaladare între Rusia și Europa ar putea rămâne rece din punct de vedere militar. Este probabil însă să fie fierbinte din punct de vedere economic. Drept răspuns, Rusia va riposta, foarte posibil în domeniul cibernetic, precum și în sectorul energetic.
Alegerile din SUA din 2024, „sfântul Graal” al bătăliilor informaționale și politice
Punctul forte al Europei este pârghia sa economică. Atuul Rusiei va fi orice sursă de divizare sau perturbare internă în Europa sau în rândul partenerilor transatlantici ai Europei. În acest caz, Rusia va fi proactivă și oportunistă.
Dacă o să apară o mișcare sau un candidat prorus, acel candidat va putea fi încurajat direct sau indirect. Dacă un punct sensibil economic sau politic va diminua eficacitatea politicii externe a Statelor Unite și a aliaților săi, acesta va fi o armă pentru eforturile de propagandă rusească și pentru spionajul rusesc, spun experții.
Multe dintre aceste lucruri se întâmplă deja. Dar războiul din Ucraina va ridica miza. Rusia va folosi mai multe resurse și va fi dezlănțuită în alegerea instrumentelor sale. Fluxurile masive de refugiați care vor ajunge în Europa vor exacerba politica nerezolvată a UE privind refugiații și vor oferi un teren fertil pentru populiști.
Sfântul Graal al acestor bătălii informaționale, politice și cibernetice vor fi alegerile prezidențiale din 2024 din Statele Unite. Viitorul Europei va depinde de aceste alegeri. Alegerea lui Donald Trump sau a unui candidat trumpian ar putea distruge relația transatlantică în momentul de maximă primejdie al Europei, punând sub semnul întrebării poziția NATO și garanțiile sale de securitate pentru Europa.
SUA se vor reorienta spre Europa
Pentru Statele Unite, o victorie a Rusiei ar avea efecte profunde asupra marii sale strategii în Europa, Asia și Orientul Mijlociu. În primul rând, succesul Rusiei în Ucraina ar impune Washingtonului să se orienteze spre Europa. Nu va fi permisă nicio ambiguitate cu privire la articolul 5 al NATO (de tipul celei experimentate sub Trump), cred cei doi experți.
Doar un angajament puternic al SUA față de securitatea europeană va împiedica Rusia să divizeze țările europene unele de altele. Acest lucru va fi dificil, având în vedere prioritățile concurente, în special cele cu care se confruntă Statele Unite într-o relație în deteriorare cu China.
Dar interesele în joc sunt fundamentale. Uniunea Europeană și Statele Unite sunt cei mai mari parteneri comerciali și de investiții, cu schimburi comerciale de bunuri și servicii în valoare totală de 1,1 trilioane de dolari în 2019.
O Europă pașnică și care funcționează bine sporește politica externă americană. Dacă Europa este destabilizată, atunci Statele Unite vor fi mult mai singure în lume, avertizează Fix și Kimmage.
NATO este mijlocul logic prin care SUA pot oferi asigurări de securitate Europei și pot descuraja Rusia. Pentru europeni războiul ar trebuie să fie apelul final la îmbunătățirea capacităților defensive ale Europei.
Ce vor face China și SUA
Pentru o Moscovă aflată acum într-o confruntare permanentă cu Occidentul, Beijingul ar putea servi drept sprijin economic și partener. În cel mai rău caz pentru marea strategie americană, China ar putea fi încurajată de asertivitatea Rusiei și ar putea amenința cu o confruntare cu privire la Taiwan.
Dar nu există nicio garanție că escaladarea din Ucraina va fi benefică pentru relația sino-rusă.
Ambiția Chinei de a deveni nodul central al economiei eurasiatice va fi afectată de un război în Europa, din cauza incertitudinilor brutale pe care le aduce războiul. Iritarea chineză față de o Rusie războinică nu va permite o apropiere între Washington și Beijing, dar poate iniția noi conversații, cred analiștii.
Șocul unei mari mișcări militare din partea Rusiei va ridica, de asemenea, întrebări la Ankara. Turcia președintelui Recep Tayyip Erdogan s-a bucurat de venerabilul joc al războiului rece. Cu toate acestea, Turcia are o relație substanțială cu Ucraina. În calitate de membru NATO, nu va beneficia de militarizarea Mării Negre și a Mediteranei de Est. Acțiunile rusești care destabilizează regiunea mai largă ar putea împinge Turcia înapoi spre Statele Unite, ceea ce ar putea, la rândul său, să creeze o prăpastie între Ankara și Moscova, spun cei doi experți.
Acest lucru ar fi bun pentru NATO și ar deschide, de asemenea, posibilități mai mari pentru un parteneriat americano-turc în Orientul Mijlociu. Mai degrabă decât o pacoste, Turcia s-ar putea transforma în aliatul care ar trebui să fie.
O consecință amară a unui război mai amplu în Ucraina este că Rusia și Statele Unite s-ar întâlni acum ca dușmani în Europa. Cu toate acestea, vor fi dușmani care nu își pot permite să ducă ostilitățile dincolo de un anumit prag.
Oricât de îndepărtate ar fi viziunile lor asupra lumii, oricât de opuse din punct de vedere ideologic, cele mai importante două puteri nucleare ale lumii vor trebui să-și țină în frâu indignarea, avertizează experții. Acest lucru va însemna un act fantastic de complicat: o stare de război economic și o luptă geopolitică pe continentul european, dar o stare de lucruri care să nu permită escaladarea pentru a ajunge la un război pur și simplu.
În același timp, confruntarea dintre SUA și Rusia se poate extinde, în cel mai rău caz, la războaie prin intermediari în Orientul Mijlociu sau în Africa, în cazul în care Statele Unite decid să își restabilească prezența după retragerea catastrofală din Afganistan.
Victorie permanentă? Nu neapărat
Dacă este posibil ca Occidentul să nu poată împiedica o cucerire militară rusă, va putea influența ceea ce se va întâmpla după aceea, spun cei doi experți. De foarte multe ori, cauzele problemelor se află sub aparența unei victorii militare. Rusia poate să învingă Ucraina pe câmpul de luptă. Ea poate face din Ucraina un stat eșuat. Dar poate face acest lucru doar prin continuarea unui război criminal și prin devastarea vieții unei națiuni care nu a invadat niciodată Rusia.
Statele Unite și Europa și aliații lor și alte părți ale lumii vor trage concluzii și vor fi critice față de acțiunile Rusiei. Prin alianțele lor și prin sprijinul acordat poporului ucrainean, Statele Unite și Europa pot oferi alternativa la războaiele de agresiune și la ideea că „puterea face dreptatea”. Eforturile rusești de a semăna dezordine pot fi contrapuse eforturilor occidentale de a restabili ordinea.
Războaiele nu sunt niciodată câștigate pentru totdeauna. Prea des, țările se înfrâng singure în timp, lansând și apoi câștigând războaie greșite, spun Liana Fix and Michael Kimmage.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!