Libertatea este singurul ziar care a reuşit să realizeze un reportaj in Spitalul Militar Dr. Agrippa Ionescu, mai cunoscut sub numele de “Spitalul SRI”, de la Baloteşti, Ilfov. Prin aspect, igienă şi dotări, Spitalul Serviciului Român de Informaţii rivalizează cu cele mai prestigioase unităţi medicale din Europa.
Administrat în prezent de Serviciul Român de Informaţii, spitalul de la Baloteşti a început să funcţioneze în 2007. Clădirea a fost renovată în întregime, pentru că, pe vremea lui Ceauşescu, aici era un sanatoriu pentru bolnavii de TBC. Nimic nu aminteşte însă de acea perioadă şi nici de vreo unitate medicală românească din prezent, întrucât la interior şi la exterior, Spitalul SRI este realmente o bijuterie.
Valoarea investiţiei, 90 de milioane de lei
Tehnica medicală e nouă şi performantă, igiena respectată pe deplin, iar văzut de-afară spitalul arată ca un sanatoriu privat occidental. Nu există salon sau rezervă cu mai mult de două locuri, iar mesele zilnice le sunt aduse tuturor pacienţilor la pat. Saloanele au sisteme moderne acustice şi luminoase prin care pacienţii pot semnala urgenţele medicale. Paturile sunt automatizate, pentru a evita apariţia unor afecţiuni ale pielii cauzate de imobilizare îndelugată.
Baza de recuperare e, de asemenea, impresionantă. Pădurea în care funcţionează unitatea medicală şi punctele de acces sunt păzite de soldaţi înarmaţi până- n dinţi. Cei mai mulţi componenţi ai personalului medical sunt angajaţi ai SRI.
Secţiile care funcţionează în Spitalul de la Baloteşti sunt Cardiologie, Medicină internă, Imagistică, Neurologie şi Recuperare. La acestea se adaugă Unitatea de Primire Urgenţe (UPU), dotată şi ea cu aparate de ultimă generaţie.
Aici se poate trata orice român
Deşi pare de nepătruns pentru oamenii obişnuiţi, responsabilii Spitalului SRI Baloteşti susţin că fortăreaţa medicală îi tratează pe toţi oamenii care au nevoie de asistenţă.
“Chiar dacă spitalul are regim militar, la noi are acces, cu un bilet de trimitere şi în limita locurilor de tratament libere, orice asigurat, iar Unitatea de Primire Urgenţe îi tratează pe toţi cei care au nevoie de acest lucru. În acest moment, toate paturile sunt ocupate. Avem 125 de paturi şi 120 de pacienţi. Păstrăm întotdeauna cinci paturi libere pentru cazurile urgente”, a spus, pentru Libertatea, Mihaela Dumitrescu (foto), 44 de ani, director medical al Spitalului.
(Foto: Cosmin Barbu)
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!