Judecătorii de la Curtea de apel Ploieşti au dispus achitarea tuturor inculpaţilor dintr-un dosar de corupţie în care doi foşti directori ai companiei de asigurări ARDAF, un fost şef de birou, un fost inspector din cadrul aceleiaşi companii şi doi oameni de afaceri fuseseră trimişi în judecată pentru abuz în serviciu, în cazul angajaţilor ARDAF, respectiv complicitate la abuz în serviciu, în cazul afaceriştilor, cu un prejudiciu de peste 1.850.000 de euro în dauna firmei de asigurări, conform procurorilor DNA.
După ce în primă instanţă inculpaţii din dosar au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare fiind găsiţi vinovaţi de Tribunalul Dâmbovița, în anul 2016, de infracţiunile pentru care fuseseră trimişi la judecată, Curtea de Apel Ploieşti a dispus acum achitarea, pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală”.
Surse judiciare susţin că inculpaţii din dosar au scăpat de pedepse după ce legislaţia a fost modificată, iar abuzul în serviciu nu se mai pedepseşte decât dacă se încalcă o lege principală, şi nu acte secundare. Or, în acest caz, fusese încălcată legislaţia secundară, şi nu vreo lege sau ordonanţă, au precizat sursele citate.
Este o situaţie similară cu cea a achitării din dosarul dezafilierii Universităţii Craiova, în care Dumitru Dragomir şi Mircea Sandu au fost achitaţi în baza acaleiași prevederi legislative, au precizat sursele citate.
Afacerista care-i cerea lui Iordache să fie „bărbat de stat” a scăpat de condamnare
Printre inculpații achitaţi în acest dosar este şi afacerista Luiza Căzănescu, cea care, la începutul anului trecut, atunci când Ordonanţa 13 a scos sute de mii de oameni în stradă, îi cerea public ministrului Justiţiei de la acea vreme, Florin Iordache, să fie „bărbat de stat” şi să meargă până la capăt cu legislaţia penală.
Inițial, Luiza Căzănescu a fost singura din acest dosar care a primit o pedeapsă cu executare, fiind găsită vinovată pentru complicitate la abuz în serviciu.
Tribunalul Dâmboviţa a dispus atunci condmanarea ei la doi ani de închisoare, însă întrucît mai avea o pedeapsă de doi ani şi şase luni cu suspendare dată definitiv într-un alt dosar, judecătorii au revocat suspendarea şi au adăugat acelei pedepse opt luni, disunând executarea unei pedepse de trei ani şi două luni de închisoare. După ce s-a constatat că fapta sa nu este incriminată de legea penală, Luiza Căzănescu a rămas doar cu pedeapsa cu suspendare şi nu ajunge după gratii.
Procurorii susţineau că, timp de doi ani, între octombrie 2002 şi octombrie 2005, firma reprezentată de Luiza Căzănescu şi o altă firmă al cărei administrator a fost deferit justiţiei în acelaşi dosar au încheiat cu ARDAF mai multe contracte de consultanţă, de închiriere şi de marketing care vizau promovarea şi vânzarea poliţelor „Căminul”, asigurări de sănătate şi asigurări de viaţă, instruirea agenţilor de asigurări şi distribuirea de fluturaşi publicitari, contractele de marketing aveau ca obiect prestarea serviciilor de promovare şi publicitate a produselor de asigurare ARDAF.
Anchetatorii spun că Luiza Căzănescu nu a respectat integral clauzele contractuale, în timp ce a doua firmă nu a prestat niciun serviciu pentru ARDAF. Contractele au fost încheiate, conform anchetatorilor, cu sprijinul directorului adjunct, contabilului şef şi al unui inspector din cadrul ARDAF Dâmboviţa.
Anul trecut, Luiza Căzănescu a atacat în instanţă OUG 14, care abroga OUG 13. De asemenea, în cadrul unei dezbateri publice la care a participat şi ministrul Justiţiei, Căzănescu îi cerea acestuia să fie „bărbat de stat” şi să nu dea înapoi în privinţa modificărilor legii penale.
„Vă rog, domnule ministru, să fiţi bărbat de stat, să promovaţi aceste ordonanţe de urgenţă, să vă gândiţi la populaţie, să vă gândiţi că oamenii de afaceri români au fost distruşi şi li s-au înscenat dosare. Eu am avut 18 dosare civile şi 46 penale şi mi s-au încenat numai mizerii. Eu vorbesc concret”, îi spunea Luiza Căzănescu ministrului Justiţiei de la acea vreme.
Fostul ministru al Justiției Florin Iordache este politicianul controversat care a scos sute de mii de oameni în stradă, o dată cu inițierea Ordonanței 13 și a legii grațierii. A demisionat din Guvern după criticile venite din stradă, dar și din partea organismelor internaționale.
Citește și: REPORTAJ/Politică la piață, în ziua moțiunii. Românii știu ce se întâmplă, dar nu mai au încredere. “Ne-am săturat de promisiuni” – VIDEO
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!