Talibanii s-au întors la Kabul chiar înainte de comemorarea a 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie, evenimentul care a stat la baza întregului război.
Eșecul războiului: cauze și efecte
Presa străină și mai mulți oficiali au vorbit constant în ultimele zile despre cum SUA sunt marele vinovat pentru eșecul din Afganistan. Se vorbea însă despre un eșec de ani buni. Și nu cu degetul arătat doar spre Washington.
Într-un memoriu trimis în 2009 Departamentului de Stat al SUA, obținut de The New York Times, generalul Karl Eikenberry atrăgea atenția asupra cauzelor care au făcut ca situația din Afganistan să ajungă în impas.
Eikenberry a fost timp de doi ani, în perioada 2009 – 2011, ambasador al Statelor Unite la Kabul și a condus un an și jumătate Comandamentul Forțelor Aliate din Afganistan.
Printre altele, generalul a vorbit în memoriu despre corupția guvernului din Kabul, despre imposibilitatea de a forma o armată afgană care să facă față conflictului și incapacitatea autorităților locale de a reconstrui statul.
Cea mai mare sursă de instabilitate
Karl Eikenberry a precizat însă și altceva în raport: susținerea din Pakistan. Pe care o considera „cea mai mare sursă de instabilitate pentru Afganistan”.
„Mai multe trupe nu vor elimina insurgența atât timp cât Pakistanul mai oferă zone de protecție și atât timp cât refugiile de la graniță folosite de talibani vor mai exista. Pakistanul va rămâne cea mai mare sursă de instabilitate pentru Afganistan. Își va vedea propriile interese strategice cel mai bine servite de un stat vecin slăbit”, a scris Karl Eikenberry Departamentului de Stat al SUA.
Duplicitatea Pakistanului
Oficial, statul pakistanez a fost partenerul Statelor Unite împotriva grupării teroriste Al Qaeda și al talibanilor. Neoficial, americanii s-au luptat în ultimii 20 de ani cu talibani afgani formați de serviciul de informații pakistanez ISI. Practic, Pakistanul i-a susținut pe talibani.
Încă de la început, Mullah Omar, fondatorul grupului de insurgenți, a fost pregătit de ISI în perioada războiului din anii ’80, când, rănit fiind, a fost îngrijit de medicii din Pakistan. Apoi, armata pakistanezilor le-a oferit talibanilor experți și analiști, explică cercetătorii de la Brookings.
Pakistanul ar fi trebuit să fie un stat aliat SUA, dar a lucrat întotdeauna după propriile interese. Care nu au inclus niciodată o prezență militară americană la granița sa ori un Afganistan cu guvern democratic pe care să nu-l poată controla, scrie The New York Times.
„Pakistanul are cel mai mult de câștigat, poate controla țara vecină, Afganistanul, prin intermediul mișcării taliban”, spunea profesorul Armand Goșu, într-un interviu pentru Hotnews.
De ce este Afganistanul de interes pentru Pakistan
Unul dintre motivele pentru care Afganistanul este de interes pentru Pakistan este granița dintre cele două state, controversata „linie Durand”. Pentru că, explică Armand Goșu, Afganistanul nu recunoaște linia Durand și a pretins că în granițele sale ar trebui încorporați toți paștunii. Linia Durand asta face, desparte grupul etnic al paștunilor între Afganistan și Pakistan. În Afganistan, reprezintă peste 40% din populație, în jur de 15 milioane. În Pakistan sunt cei mai mulți, în jur de 43 de milioane.
Dar un alt scop pentru care Pakistanul a urmărit o victorie a talibanilor în Afganistan a fost să creeze o oarecare sferă de influență pentru a-și bloca principalul inamic: India.
Pakistanul „paranoic”
Pakistanezii cred că India folosește grupuri separatiste care operează în Afganistan pentru a stârni disidența față de Pakistan, scrie LA Times.
„SUA au încurajat India să sprijine guvernul afgan susținut de americani după 2001, alimentând astfel paranoia armatei de la Islamabad”, spune Bruce Riedel, fost consilier pentru regiunea Asiei de Sud în administrațiile Bush și Obama, în NY Times.
Acesta mai spune că pakistanezii au fost deranjați de faptul că în 2015, când fostul președinte american Barack Obama a vizitat India, nu a ajuns și în Pakistan.
Legătura dintre pakistanezi și cel puțin unul dintre liderii talibani este incontestabilă, spune Douglas London, fost director CIA în divizia antitero pentru Asia de Sud și Sud-Vest. Khalil Haqqani obișnuia să viziteze des sediul militar al Pakistanului din orașul Rawalpindi și este unul dintre noii conducători ai Afganistanului. Este cunoscut drept emisarul taliban al Al Qaeda.
Șeful armatei pakistaneze și directorul ISI s-au întâlnit des cu Haqqani.
Ajutorul oferit de Pakistan talibanilor au fost refugii la frontiera cu Pakistanul, adăpostirea luptătorilor talibani și pe familiile acestora, servicii medicale pentru luptătorii răniți.
„Talibanii afgani nu ar fi acolo unde se află acum dacă nu beneficiau de ajutorul pakistanezilor”, arată fostul director al CIA, Douglas London.