„Dacă nu apare un sistem de recompensare pentru buni platnici, odată cu introducerea amnistiei fiscale riscă să apară riscul de hazard moral”, este de părere consultantul fiscal, Emilian Duca. Cei care au plătit ani la rând taxele și impozitele de frica repercursiunilor s-ar putea intoarce împotriva legii dacă vor vedea că evazioniștii sunt iertați cu ușurință de stat.
Potrivit lui Adrian Bența, combaterea evaziunii fiscale trebuie să continue, iar autoritățile trebuie să facă mari eforturi să-i prindă pe acei contribuabili care fură banii datorați statului. „O mare problemă este însă să se stabilească foarte exact până unde și când ai datorii față de stat. O altă dilemă este să se stabilească ce faptă este o greșeală umană în aplicarea legii fiscale și cât este intenție de fraudare când anual sunt sute de modificări legislative și când 3 oameni citesc același temei normativ și înțeleg 3 lucruri diferite”, spune consultantul fiscal, Adrian Bența.
Moment inoportun
„În plus, momentul nu este deloc unul oportun. Un Guvern care nu va mai fi în funcțiune decât două săptămâni, nu ar trebui să discute despre această lege, care are nevoie de consultare publică, de informare a populației, de părerea contribuabililor”, a mai spus Emilian Duca.
Potrivit estimătrilor analiștilor, în momentul de față vorbim de zeci de mii de avzioniști care ar putea intra sub incidența legii modificate. „Cred că sunt sub 100.000 de astfel de cazuri, dar va trebui văzut cum îi tratează legea pe cei care au acum dosare în derulare și pe cei care ar urma să aibă. Trebuie făcută și aici o clarificare. Sunt prea multe lucruri care trebuiesc lămurite pentru a putea fi rezolvate într-un timp atât de scurt”, a mai spus Duca.
În același timp observăm că actuala variantă a Legii evaziunii fiscale, după o modificare din 2013, are prevederi foarte generale privind potențialii infractori. „Până la nivelul anului 2013 în cultura economică uzuală se cunoștea un plafon de 100.000 euro. Practic, se cam știa că dacă cineva a greșit până într-un plafon de 100.000 euro va rămâne în libertate chiar dacă va plăti dobânzi și penalități de întârziere. După această dată nu mai există un astfel de plafon și orice contribuabil ce nu e foarte atent cu hârtiile contabile poate să fie acuzat de evaziune fiscală chiar dacă nu i-a trecut prin cap să fure vreun leu”, a mai declarat Bența.
Cum ar trebui făcută combaterea evaziunii
Bența mai spune că o adevărată lege de combatere a evaziunii fiscale ar trebui însă să pună accentul pe prevenire și responsabilitate. „Și aici mă refer atât la contribuabili care nu ar trebui să aibă vreodată în vedere neplata taxelor cât și la responsabilizarea personalului din autoritățile publice. Mă refer la faptul că există mai multe prevederi din Codul fiscal sau din Codul de procedură fiscală ce dau dreptul echipelor de inspecție să retrateze o tranzacție”, a afirmat consultantul fiscal.
Mai pe românește, vine o echipă de inspecție și spune că o cheltuială nu a fost făcută în scopul activității drept pentru care nu aveai dreptul să îți deduci cheltuiala și nici TVA aferentă. „În plus, pe lângă taxe și impozite stabilite suplimentar, echipa de inspecție face și o plângere penală pentru evaziune. Evident, după lupte cu procuratură și prin instanțe îți demonstrezi nevinovăția. Atunci se pune întrebarea – ce responsabilitate au toții oamenii ăștia care au făcut astfel de plângeri? Ce responsabilitate au echipele de inspecție cărora li s-au desființat hârtiile? Pentru că dacă ar avea aceeași responsabilitate ca și contribuabilii pe care îi controlează și ar ști că și ei plătesc pentru greșelile făcute atunci astfel de situații nu ar apărea”, mai spune Bența.
În esență, acesta vrea ca o lege a combaterii evaziunii fiscale să se axeze și pe recuperarea prejudiciilor, adică să fim mai aproape de principiul „îndreptarea păcătosului” decât de „arderea pe rug a necredincioșilor”. „M-aș bucura să văd că au fost recuperate prejudiciile uriașe din diversele tranzacții făcute înainte de a vedea cătușele de la eventualele condamnări. Evident, dezaprobând public fapta de evaziune fiscală, mai repede consider că bugetul statului și orice contribuabil cinstit vor fi mai câștigați dacă se recuperează prejudiciul statului și nu dacă vedem oameni ”găzduiți” tot pe banii contribuabilului”, a conchis consultantul.