Începând de miercuri, ora 15:00, după ce Curtea de Apel Bucureşti a tranşat procesul dintre comuna Seleuş şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, ordinul de carantinare a devenit nul.
Instanţa a decis că „Admite în parte acţiunea. Anulează Ordinul DSU nr. 4659263/01.08.2020”.
Odată cu această sentinţă, Seleuşul iese oficial din carantină, iar locuitorii comunei au drept de circulaţie. Cu toate acestea, urmează să se judece un recurs în acest dosar. „Cu drept de recurs în termen de două zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Curtea de Apel Bucureşti”, se mai specifică în aceeaşi sentinţă a Curţii de Apel Bucureşti.
Chiar şi aşa, decizia este executorie. Asta înseamnă că intră în vigoare imediat. Dacă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acolo unde se va judeca recursul, va decide altceva, atunci se va reveni asupra sentinţei Curţii de Apel.
Carantinarea Seleuşului, potrivit ordinului semnat de secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, ar expira în 15 august. Aşadar, numai în cazul în care s-ar decide prelungirea carantinării Seleuşului, o altă sentinţă venită de la Înalta Curte ar putea să îi reintroducă pe seleuşeni în carantină.
Curtea de Apel Bucureşti nu a acceptat, însă, cererea comunei Seleuş în întregime. Pentru că, se pare, comuna arădeană ar fi solicitat şi despăgubiri pentru perioada în care a fost carantinată. Am încercat să aflăm care este valoarea acestora, dar şi motivul pentru care au fost solicitate, dar nu am putut să îl contactăm pe primarul Cristian Branc, principalul promotor al acţiunii în instanţă.
Gurahonţul, tot închis
Cealaltă comună arădeană carantinată prin ordin al DSU, respectiv Gurahonţ, nu a deschis o astfel de acţiune în instanţă. Drept urmare, locuitorii din satele Gurahonţ şi Bonţeşti sunt nevoiţi să respecte carantina până în data de 15 august, când expiră de drept ordinul de carantinare. Asta dacă nu se va decide prelungirea perioadei.
Pe 7 august, edilul comunei Seleuș anunța că a depus o contestație în instanță a ordinului de carantinare de la DSU. Primarul comunei din fac parte cele două sate, infectat și el cu COVID-19, considera atunci că măsura nu mai e potrivită, deoarece numărul de cazuri era în scădere deja.
Primul caz în care o localitate a câștigat, în instanță, anularea carantinei a fost comuna prahoveană Gornet. Curtea de Apel București a decis să anuleze măsura carantinării comunei Gornet, după ce un avocat a cerut în instanță ridicarea acestei măsuri. Decizia nu este definitivă, însă este executorie. În același timp, magistrații au respins solicitarea autorităților locale de a fi despăgubite cu 4 milioane de euro.
Cum a câștigat comuna Gornet lupta în instanță cu DSU. Motivarea instanței arată că DSP Prahova nu a făcut o „analiză amănunțită” a riscului de răspândire a bolii în zonă, ci a prezentat „afirmații neargumentate”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro