Noua descoperire va fi făcută publică de cele două echipe de cercetători care au contribuit la ea, în cadru unei conferințe în domeniul neuroștiinței, care va avea loc în acest weekend.
În paralel cu această descoperire, o altă echipă de oameni de știință a anunțat că a reușit să conecteze cu succes organoide cerebrale la vase de sânge, acesta fiind un prim pas în vascularizarea acestora. Alimentarea cu sânge este o condiție absolută pentru dezvoltarea organoidelor cerebrale.
Însă exact acesta este motivul de controversă. Este sau nu este etic să dezvolți independent țesuturi cerebrale? Nu există oare pericolul ca, în scurt timp, legenda lui Frankenstein să devină o realitate?
”Am pătruns pe un teren cu totul nou”, este argumentul oferit de Christof Knoch, președinte al Institutului pentru Cercetări Cerebrale Allen, din Seattle. ”Știința avansează atât de rapid încât etica nu poate ține pasul”, continuă el.
În plus, nu există nicio normă clară care să reglementeze vreunul dintre cele două domenii. Institutul Național pentru Sănătate are un moratoriu pentru finanțarea cercetărilor în implantarea de celule stem umane în embrioni tineri ai unor vertebrate. Cu toate acestea, nu există nicio interdicție cu privire la implantarea organoidelor cerebrale umane. În plus, așa cum spun chiar conducătorii cercetărilor, ”nu se știe ce rezervă viitorul”.
În mai multe experimente anterioare, ale căror rezultate nu au fost făcute publice până acum, organoidele cerebrale umane au fost implantate în creierii cobailor, iar majoritatea fragmentelor de creier transplantate au supraviețuit cel puțin două luni. Revoluționar este faptul că, de această dată, organoidele cerebrale umane implantate în cobai au fost vascularizate pentru prima dată. Mai mult, neuronii maturi din organoidele cerebrale umane au trimis impulsuri nervoase unor zone din creierul-gazdă.
Însă, din cauza dimensiunilor gazdei – cutia cerebrală a unui șoarece de laborator – organoidul cerebral uman nu se poate dezvolta suficient de mult astfel încât să ajungă la o complexitate similară celei umane. Acesta este, de altfel, contraargumentul oamenilor de știință la controversa etică. Nu poate exista un pericol atâta timp cât creierul rămâne la un nivel de dezvoltare mai redusă decât a unui nou-născut.
CITEȘTE ȘI:
EXCLUSIV/ Cele două trupe Compact se vând ca la piață. Una folosește simbolul de ”produs original”