El spune ca de cateva zile a terminat de pus singur gresie in bucatarie!
O parte din apartamentul lui Mircea Oltean (foto), in varsta de 60 de ani, aduce mai mult cu un atelier de tamplarie decat cu o camera de bloc. Aceasta a fost transformata in timp de Mircea Oltean si dotata astfel incat, pentru orice operatiune, utilajele sa-i suplineasca absenta bratului stang. „Mana mi-am pierdut-o la cutremurul din 1977, dar nu ma consider inferior pe acest motiv. Se mai intampla sa cer ajutorul sotiei, dar destul de rar”, si-a inceput povestea Mircea Olteanu.
Acum lucreaza la un iaht ce nu are mai mult de 30 de centimetri lungime si la care a adaptat un motor actionat prin radiocomanda. „Este prevazut cu un sistem ce are mare trecere la pescari: in spatele barcii am un dispozitiv care duce lanseta si la o suta de metri departare de tarm, impreuna cu momeala. Cand pescarul crede ca acul este la locul potrivit, prin apasarea unui buton, firul va fi eliberat, scutindu-l pe pescar de obisnuita aruncare a lansetei.
La o asemenea lucrare trebuie muncit cel putin trei saptamani. Mai intai trebuie sa-i fac scheletul din lemn, piesa cu piesa, iar apoi aplic un placaj special prin care nu trece apa. Elicele, scaunele si pasagerii iahtului le fac tot eu. Este destul de greu, pentru ca trebuie respectate proportiile exact cum scrie la carte”, ne-a mai spus Olteanu.
O alta pasiune a constructorului amator sunt aeromodelele si jucariile pentru copii. „Am construit un avion micut, comandat prin radio, care a zburat destul de mult, atat in jurul Bucurestiului, cat si pe unde am mai umblat eu prin tara. Acum il tin in dulap pentru ca n-am avut timp de el. M-am ocupat mai mult de treburi casnice. Tocmai am terminat de pus gresie in bucatarie. Sa nu credeti ca am chemat vreun mester. Eu am facut totul. Momentan, lucrez la o casa pentru papusi, ce este aproape definitivata, desi nepotei vom avea doar la anul. Am facut-o din bucati de carton dublu ondulat (pentru ambalaj), placat in exterior cu tapet lavabil. Ferestrele sunt din plexiglas, ce nu se pot sparge. Mobilierul casutei pentru papusi este din lemn de fag, iar imbinarile intre elemente sunt exact ca la niste scaune normale. Spatarul trebuie sa fie putin indoit, iar ca sa iasa in acest fel, tin lemnul in apa calda o zi, apoi il indoi si il pun la uscat, in tensiune. In cazul in care voi avea o nepotica, va avea cu ce sa se joace. Daca va fi nepotel, iarasi”, ne-a mai spus Olteanu.
Cat despre vecini, acestia il caracterizeaza pe Olteanu drept „bun la toate”. „In 1991 a schimbat singur caroseria Skodei ce o avea, asa, cu o singura mana. Unii au spus ca nu-si va termina treaba nici in sase luni, dar dupa 30 de zile a plecat cu masina la drum. Noi l-am ajutat cu placere doar la montarea puntilor si la parbrize, pentru ca in rest nu a avut nici o problema”, ne-a spus Tudor Chircu, un vecin in varsta de 58 de ani.