Totodată, încetează pregătirea votării la secţiile din ţară şi se sistează activitatea de operare în aplicaţiile informatice utilizate. Decizia BEC vine după ce Curtea Constituţională a hotărât să anuleze întregul proces electoral pentru alegerea preşedintelui României.
Vineri după-amiază încă se vota în străinătate, deși CCR anunțase anularea alegerilor prezidențiale în România.
„Având în vedere comunicatul de presă emis de Curtea Constituţională a României în data de 6 decembrie 2024 privind anularea întregului proces electoral cu privire la alegerea preşedintelui României din anul 2024, Biroul Electoral Central pentru alegerea preşedintelui României din anul 2024 (BEC) a adoptat, în şedinţa din data de 6 decembrie a.c., decizia privind unele măsuri pentru punerea în aplicare a soluţiei pronunţate de plenul Curţii Constituţionale a României în şedinţa din data de 6 decembrie 2024”, a anunţat BEC, vineri seară.
Astfel, potrivit deciziei Biroului Electoral Central, „încetează de îndată operaţiunile de votare şi cele de pregătire a votării la secţiile de votare din străinătate”.
Totodată, încetează de îndată operaţiunile de pregătire a votării la secţiile de votare din ţară şi se sistează de îndată activitatea de operare în aplicaţiile informatice utilizate pentru desfăşurarea alegerilor pentru preşedintele României din anul 2024.
De asemenea, toate materialele electorale deţinute de birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate se sigilează şi se predau misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare.
Toate buletinele de vot întrebuinţate sau neîntrebuinţate se anulează prin grija birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate.
În plus, conform deciziei BEC, se sistează de îndată operaţiunile de predare a materialelor electorale către birourile electorale ale secţiilor de votare din ţară.
Toate materialele electorale deja predate birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară se sigilează şi se predau birourilor electorale ierarhic superioare.
La Ambasada României din Ljubliana, secția de votare era încă deschisă, vineri, în jurul orei 17.00. De la ora 14.00 și până la ora 16.33 (ora Sloveniei) votaseră 14 români pentru turul 2 al prezidențialelor.
Cei din secția de votare așteptau instrucțiunile BEC pentru a afla ce trebuie să facă. La primul tur al prezidențialelor au votat 136 de români la Ljubliana. În Slovenia, oficial, trăiesc 400 de români.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7Peste 30.000 de persoane au mers la urne
Peste 15.000 de noi voturi au fost înregistrate la secţiile deschise în străinătate pentru alegerile prezidenţiale în cele două ore care au trecut de la anunţul Curţii Constituţionale a României (CCR) conform căruia a anulat întregul proces electoral.
Potrivit datelor disponibile pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente (AEP) privind prezenţa la vot în secţiile din străinătate, până la ora 15.00 votaseră 29.973 de persoane pe listele suplimentare, numărul total al votanţilor fiind de 33.001.
La ora 17.00, numărul votanţilor pe liste suplimentare a ajuns la 45.040 de persoane, iar cel total la 48.068. Astfel, în cele două ore care au trecut de la anunţul Curţii Constituţionale privind anularea procesului electoral privind alegerea preşedintelui României s-au mai înregistrat peste 15.000 de voturi.
Curtea Constituțională a anulat, vineri, alegerile prezidențiale din România. Procesul electoral pentru alegerea șefului statului va fi reluat integral, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea președintelui.
În acest context, tot procesul electoral va fi reluat, inclusiv cu înscrierea și validarea candidaturilor. Guvernul urmează să stabilească o nouă dată pentru alegerea preşedintelui, precum şi un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
CCR s-a reunit de urgență
Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) s-au reunit, vineri, 6 decembrie, pe tema alegerilor prezidențiale, după ce noi cereri de anulare a primului tur au fost depuse,. Una dintre acestea a fost formulată de Cristian Terheș, candidatul PNCR la președinția României. Conform unui comunicat al CCR, cererile „au fost înregistrate și urmează să fie examinate conform prevederilor constituționale și legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor.
În această etapă a procesului electoral, în conformitate cu dispozițiile constituționale, Curtea poate examina contestații formulate de către candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale”.
Amintim că primul tur al alegerilor prezidențiale a fost validat de judecătorii CCR luni, 2 decembrie. Două zile mai târziu, Administrația Prezidențială a desecretizat documentele CSAT referitoare la campania lui Călin Georgescu.
Mai exact, SRI și SIE au raportat activități care pun în pericol securitatea națională a României.
SRI a identificat o campanie agresivă de promovare a lui Călin Georgescu pe TikTok, desfășurată cu încălcarea legislației electorale și prin manipularea algoritmilor rețelei sociale pentru a-i crește rapid popularitatea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
costelu • 07.12.2024, 01:09
Li se pare amuzant să și bată joc de efortul cuiva , mergi la vot după care vine unu și ți l anulează