Valul de inundatii care a lovit la inceputul acestei saptamani judetul Constanta a readus in memoria romanilor momente dramatice din cursul anului trecut. La sfarsitul lunii iunie 2006, apele faceau prapad la Tirlisua, in Bistrita-Nasaud, si la Arbore, in Suceava, secerand 24 de destine. Dupa mai bine de un an, Libertatea a revenit in aceste locuri pentru a vedea ce s-a intamplat cu oamenii si vietile lor.
La Tirlisua soarele straluceste deasupra capului, iar oamenii te saluta chiar daca esti strain de loc. Un tunet indepartat si orice nor de ploaie ii fac insa pe localnici sa se infioare. Si atunci privesc cu teama spre munte, de unde Tiblesul se rostogoleste pe langa casele lor. Anul trecut, pe 20 iunie, un vuiet inspaimantator anunta dezastrul ce avea sa curme 13 vieti.
Casa lui Ovidiu Cucura a fost printre cele lovite dintai. Peretii s-au rupt cu trosnet, iar el si sotia lui abia au reusit sa-si prinda copiii in brate, refugiindu-se pe coama dealului. Acum, acasa e doar sotia Ana, sotul fiind ‘cu treburi la oras’.
Au reusit sa-si repare gospodaria. ‘Cam 50 de milioane de lei ne-a costat totul. De la Primarie n-am primit decat doi paleti de BCA si 26 de saci de ciment’, ne spune femeia. Ne arata pana unde se inaltau apele paraului in acea seara teribila. Alaturi, cei doi copii privesc cu guritele cascate, neintelegand prea bine prin ce pericol au trecut. ‘Mai intai am refacut cotetele de la porci, ca-i tineam prin vecini’, adauga Ana Cucura, privind ingrijorata cerul.
‘De cate ori tuna, ne apuca spaima’, marturiseste ea. Peste drum se ridica noua casa a lui Ion Purja. Apele i-au luat toata agoniseala pe care o adunase lucrand in Italia. Nu e nimeni acasa, dar in curte se vede noua locuinta. Nu si in cea a Anei Rusu, care e doar carpita pe unde a suferit stricaciuni. ‘E plecata in alt sat, iar baietii sunt la lucru, la fan’, ne spune o vecina. Palaghia Rus si-a pierdut doar o anexa cu acareturi, un grajd unde isi tinea si mobila. ‘Oricat ai aduna, nu poti sa construiesti ceva, atat is de scumpe toate’, ofteaza ea. Apoi ne arata pe unde au venit apele umflate dinspre munte. ‘S-a infundat acolo, la pod si s-a despartit apa in doua. Veneau copacii cu radacini cu tot’, adauga Ana Muresan.
‘Si in 70 au mai fost inundatii, dar nu or adus lemne ca acum. O fost grozavie mare de tot’, spune femeia privind apele Tiblesului. Asa cum ingandurati oamenii privesc si spre vechiul dispensar devastat atunci de ape.
‘Nimeni n-a mai bagat vreun ban in el, desi s-au strans in trei conturi’, ne spune Andrei Rus, factor postal in comuna.
‘Nu stim ce s-a intamplat cu banii, doar ii mai vedem pe unii cum isi schimba masinile sau isi cumpara case noi’.
Biserica din Tirlisua a fost singura cladire care nu a avut de suferit anul trecut, restul caselor au fost avariate sau distruse in totalitate. Intr-un an, oamenii si le-au refacut sau le-au consolidat
Lui i-au murit sotia, fata, cuscrul si un nepotel
La Arbore, in Suceava, apele au lovit anul trecut in noaptea de 30 iunie, ucigand 11 suflete. Iar soarta a vrut ca locuinta lui Gheorghe Cotlet sa primeasca in plin viitura incarcata cu lemnele smulse de apa din padurile Bucovinei.
El a scapat, dar patru membri ai familiei au murit. ‘Sotia, fata, cuscrul si un nepot. 13 metri inaltime a avut valul cand a lovit’, spune barbatul pe care il gasim, la departare de un an, ros de ciroza si boli de plamani.
Un senator i-a dat o casa noua
Locuieste in alta parte acum prin bunavointa unui senator de Suceava, care i-a cumparat o alta gospodarie in sat. E tacut si intunecat la vorba si la chip, dar pare impacat cu soarta. Ne arata locul vechii case, unde balariile au invadat spatiul in care altadata cinci suflete se bucurau de viata. ‘Atat a mai ramas’, spune omul, luand un bolovan in palmele aspre. Dintre buruieni mai rasare totusi ceva: un mic altar ridicat de Gheorghe Cotlet, unde uneori mai lumineaza o candela improvizata.
Mai la deal se ridica gospodariile noi in care s-au mutat cei care si-au pierdut casele anul trecut, multe dintre ele inaltate cu banii lui Gigi Becali.