Sa mergi in vacanta este o bucurie, trebuie sa recunoastem. In orice perioada din an. Iar cand ne intoarcem acasa, la treburi si program cotidian incepem sa ne confruntam cu o stare pe care specialistii au definit-o ca fiind depresie post-vacanta sau post-calatorie. Daca, de exemplu, ai fost plecat in vacanta pentru Sarbatorile de Iarna, de acum deja esti intors acasa si incepi sa te gandesti “ce repede a trecut timpul, nici n-am apucat sa simt ca sunt in vacanta” si treptat se instaleaza o stare de spirit neplacuta. De vreme ce e de asteptat sa se intample asa, pentru ca o confirma numarul mare de persoane care se confrunta cu ea, hai sa vedem ce putem face asa incat sa o preintampinam sau sa invatam sa o tinem sub control pana la disparitie completa.
Depresia si schimbarile de natura fizica
- Ajusteaza-ti programul de somn la timp – desi nu dam prea mare importanta, lipsa unui somn odihnitor ne afecteaza calitatea vietii, eficienta in munca, felul in care relationam cu oamenii din jurul nostru. Daca nu poti dormi corespunzator cateva zile/nopti pentru ca metabolismul tau este modificat dupa regimul de vacanta, sigur iti va fi greu sa te intorci la locul de munca si sa fii eficient. Ai nevoie de 2-3 zile ca sa te obisnuiesti cu aceste schimbari. Nu-ti forta capacitatile fizice, nu te grabi. Doar ai putina rabdare cu tine.
- Mentine-te intr-o forma fizica buna chiar si pe durata vacantei – unii cred ca daca sunt in vacanta isi pot permite sa leneveasca si sa spuna adio activitatilor sportive. Daca vei proceda asa, organismul tau se va resimti. Mai bine continua-ti obiceiurile: alearga cativa km dimineata, mergi la o sala de sport, organizeaza o drumetie prin imprejurimile locului in care esti cazat. Sigur gasesti ceva de facut, daca vrei intr-adevar.
Depresia si schimbarile perspectivei
- Bucura-te de experientele pe care le-ai avut, pastreaza amintirile frumoase – daca pastrezi experientele, descoperirile si bucuriile vacantei numai pentru tine, probabil vei uita repede lucrurile bune care ti s-au intamplat. E mult mai frumos sa povestesti prietenilor, celor dragi care n-au fost cu tine si chiar companionilor de vacanta! Fiecare persoana interpreteaza lucrurile in mod specific. In felul asta descoperi noi pareri, atitudini si dai valoare suplimentara vacantei tale/voastre.
- Foloseste suvenirurile in activitatile cotidiene – e imposibil sa nu-ti cumperi cateva obiecte specifice zonei pe care o vizitezi. E amuzant! Mai tarziu cand privesti acele obiecte iti amintesti sigur de vacanta. O amintire placuta e mereu binevenita. Aseaza-le in casa, la birou, in atelier – in locurile in care petreci o parte din zi. Te vor bucura.
- Analizeaza-ti viata asa cum e ea dar nu te grabi sa iei decizii – daca ai plecat in vacanta pentru a te odihni, pentru a vedea locuri noi, pentru a intalni oameni noi, etc. inseamna ca ai avut o motivatie corecta. Daca ai plecat in vacanta ca sa fugi de niste probleme, opreste-te! Daca tu pleci nu inseamna ca la intoarcere problemele in cauza nu mai exista. E posibil sa le gasesti ceva mai mari si mai complicate. Ai rabdare cu tine, cu problemele si cu persoanele implicate. Faceti impreuna reevaluarea situatiei dar luati decizii importante numai dupa ce lucrurile se mai aseaza.
Depresia si adaptarea la viata cotidiana
- Sa stii la ce sa te astepti cand te intorci – accepta ca daca te intorci din vacanta nu vei mai avea timp liber din belsug. Te intorci la munca, la scoala, la treburi cotidiene, la ingrijit familia, etc. Da, n-o sa-ti placa, dar trebuie. Daca fugi de treburi si obligatii nu se vor rezolva de la sine. Depind de tine. Cu cat le rezolvi mai repede cu atat poti gusta mai repede un pic de odihna si de tihna. Nu trai cu iluzia ca odata intors acasa lucrurile vor fi ca cele din vacanta.
- Pastreaza langa tine fotografii ale celor dragi – prezenta persoanelor dragi ajuta in perioada de reaclimatizare. Pastreaza in spatiul tau personal tablouri, poze, albume, obiecte dragi cu semnificatie de familie. Te vor ajuta sa-ti gasesti din nou locul la tine acasa.
- Planifica-ti noua vacanta – ei, asta chiar e placut! Ia sa vedem, prin ce locuri ti-ar placea sa mergi? Mai sunt doar cateva luni pana cand poti pleca iarasi in vacanta si cele mai reusite deplasari sunt cele bine organizate. Si din timp! Asa faci si economie. Tuturor ne plac reducerile, daca te planifici bine, poti beneficia de ele. Implica-ti si familia/prietenii in acest proces de organizare a viitoarei vacante. Va fi cu adevarat distractiv.
Uite ca am ajuns si la final. Asa-i ca sunt accesibile metodele prezentate? In loc sa stai instristat pe canapea band ceai fierbinte, mai bine faci ceva folositor. Pentru tine, pentru cei dragi ai tai si… pentru noua voastra vacanta!
Totusi, daca te simti depasit, cere o mana de ajutor la un cabinet psihologic sau un psiholog online. In cateva sedinte forma usoara de depresie care nu-ti da pace se va estompa si vei putea sa iei din nou viata cotidiana de la capat.
Articol furnizat de Psiholog Simona Jeles.