Potrivit proiectului, pentru anul viitor, bugetul total al Camerei Deputaţilor va fi de 421.300.000 de lei. Cheltuielile de personal vor fi în sumă de 307.792.000 lei, avându-se în vedere implicaţiile legii privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice.
În plus, cheltuielile cu bunuri şi servicii vor ajunge la 54.616.000 lei.
”Creditele bugetare au fost stabilite pentru asigurarea funcţionării şi întreţinerii Camerei Deputaţilor, pentru materialele necesare desfăşurării activităţii legislative, pentru cheltuielile de protocol, cazare, transportul aferent deplasărilor interne şi cele în străinătate pentru membrii Camerei şi pentru staff. Alte transferuri – avem prevăzută suma de 92.000 de lei, contribuţii şi cotizaţii la organisme internaţionale – aceste cotizaţii sunt asigurate un an din bugetul Camerei, un an din bugetul Senatului. Faţă de anul trecut este mai mică suma, întrucât este rândul Senatului în anul 2018 să suporte aceste cotizaţii”, explica secretarul general al Camerei Deputaţilor, Silvia Mihalcea, la dezbaterile din cadrul Comisiei de buget.
Săftoiu: Aș fi vrut ca după două sesiuni, să modificăm programul Camerei, să nu mai lucrăm 4 ore în plen
Deputata PNL Adriana Săftoiu a afirmat, în plen, că înainte să își voteze majorarea cu 36% a bugetului, ar fi trebuit ca, după două sesiuni, măcar să se modifice programul de lucru al Parlamentului, astfel încât să nu se mai lucreze câteva ore în plen. Din 329 de parlamentari, astăzi suntem 85 prezenți. Noi lucrăm într0o săptămână poate patru ore, în plen. Cea mai mare parte a comisiilor ne propun studiu individual”, a mai spus Săftoiu, arătând că Parlamentul este una dintre instituțiile cu încrederea cea mai mică.
”Și ne-am mărit și indemnizația și suma forfetară”, a adăugat liberala.
Marton Arpad, de la UDMR, a replicat că din suma forfetară un ales cheltuie cât poate deconta. ”Nimeni nu împiedică pe un parlamentar să returneze banii la finalul anului, la bugetul de stat”, a spus el, reprosându-i colegei de la PNL că nu a venit la ședința Comisiei de Regulament, pentru a-și susține amendamentele privind programul de lucru al deputaților.
Și deputatul Cătălin Drulă a intervenit. ”Din acest buget, am fi putut lua aparatură pentru ca toate comisiile să se transmită online, să vadă lumea ce lucrăm”, a spus deputatul USR, arătând că acest amendament a fost respins de comisie. ”Este un abuz, unul din multele pe care le face majoritatea parlamentară”, a mai spus Drulă.
Citește și: VIDEO. După eliberare, un interlop din Bihor îi amenință pe anchetatorii care l-au închis