ANI a constatat, în urma procedurilor de evaluare, indicii referitoare la posibila comitere de către Dumitru Buzdugă a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292 din Codul Penal al României, precum şi încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor.
În urma evaluărilor demarate la data de 16 noiembrie 2010, ANI a constatat faptul că Dumitru Buzdugă „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25 septembrie 2003 – 15 mai 2010, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de director executiv în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, cât şi calitatea de cenzor în cadrul mai multor societăţi comerciale, încălcând, astfel, dispoziţiile 94, alin. (2), lit. c) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.
De asemenea, ANI a identificat „indicii referitoare la posibila săvârşire de către Dumitru Buzdugă a infracţiunii de fals”, întrucât, în declaraţiile de avere şi de interese, completate şi depuse în perioada 2005 – 2010, nu a menţionat calităţile deţinute şi nici veniturile obţinute, în sumă totală de 44.301 de lei.
În perioada 25 septembrie 2003 – 15 mai 2010, Dumitru Buzdugă a deţinut funcţia de director executiv în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti.
Începând cu data de 9 martie 1992 şi până în prezent, Dumitru Buzdugă a deţinut/deţine calitatea de cenzor în cadrul SC COMPANIA DE LIBRĂRII BUCUREŞTI SA (9 martie 1992 – prezent); SC VICTORIA BUSINESS PLAZZA SRL (în perioada 19 iulie 1996 – 14 aprilie 2004); SC COMPANIA DE LIBRĂRII BUCUREŞTI – CARTE SA (7 decembrie 1999 – prezent); SC ANTREPRIZA CONSTRUCŢII MONTAJ LIRTRAC SA (30 iunie 2000 – prezent).
Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece „funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate (…) în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în unităţi cu scop lucrativ din sectorul public, sau privat, în cadrul unei asociaţii familiale sau ca persoană fizică autorizată”.
Dumitru Buzdugă nu a menţionat în declaraţiile de avere şi de interese, completate şi depuse în 2005, 2009 şi 2010, calităţile deţinute la societăţile menţionate şi nici veniturile obţinute, în sumă totală de 44.301 de lei.
Astfel, ANI a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 cu privire la posibila comitere de Dumitru Buzdugă a infracţiunii de fals în declaraţii.
Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro