Oricum, decizia a fost dată sub mare presiune: dacă nu luau o decizie, universitatea risca reorganizarea. Asta l-ar fi costat scaunul de rector pe Tudorel Toader.
Jurnalista Emilia Șercan a explicat pe larg în PressOne toată desfășurarea procedurilor.
„Este o premieră nedorită pe care mediul academic din România o bifează cu acest verdict. Este și o absurditate prin acest verdict de neplagiat luat în baza a trei rapoarte întocmite de trei profesori de la universitate. Doi dintre ei spun că teza de doctorat a procurorului CSM Codruț Olaru este plagiată și un singur profesor că nu este plagiată. Cei trei profesori din comisia de analiză sunt profesori universitari, sunt și conducători de doctorat. Unul din acești trei membri este professor la facultatea de drept, unde Tudorel Toader este professor și a fost decan 12 ani. Această doamnă professor dă practic verdictul de neplagiat pe care o preia comisia de etică. Este o absurditate perfectă”, a explicat Emilia Șercan pentru Libertatea.
Potrivit PressOne, de realizarea acestei verificări depinde mandatul de rector a lui Tudorel Toader – sau chiar desființarea celei mai vechi universități din țară.
Universitatea din Iași justifică decizia prin conflictul de interese din acest caz. „Activitatea Comisiei de Etică s-a derulat în contextul unui potențial conflict de interese datorat calității de rector al UAIC a conducătorului tezei supusă analizei (chiar în contextul în care rectorul a fost auto-suspendat din funcție, îndeplinind funcția de Ministru al Justiției)”, au arătat aceștia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro