Eu sunt paznic şi lucrez în ture de 12 ore cu 24 de ore. Din cauza asta am primit mai puţine bonuri de masă decât colegii. (Ion Stanciu, Bucureşti)
Răspuns: Criteriile de acordare a tichetelor de masă se stabilesc de către angajatori, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, conform Art. 2 din normele de aplicare a Legii nr. 142/1998, aprobate prin HG nr. 5/1999.
Angajat cu două cărţi de muncă
Cu ani în urmă am lucrat la Crinul cu carte de muncă. După revoluţie, noul angajator mi-a mai făcut una. Acum am două cărţi de muncă. Ce trebuie să fac? (Ioana Viorica Adamache, Bucureşti)
Răspuns: Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, trebuie să vă adresaţi Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială din sectorul de care aparoeineţi. Angajaţii de acolo vă vor îndruma cum să procedaţi.
Aflarea vârstei de pensionare
Am vârsta de 57 de ani, 21 de ani în câmpul muncii, urmaţi de alţi 5 ani de pensie de boală. Vreau să ştiu când pot ieşi la pensie. (Elena Olteanu, Bucureşti)
Răspuns: Întrucât nu ne precizaţi luna şi anul naşterii, apreciem că puteţi ieşi la pensie între 58 de ani şi 8 luni şi 58 de ani şi 11 luni. Pentru informaţii suplimentare, adresaţi-vă Casei de pensii de care aparoeineţi.
Dreptul după tatăl decedat
Fata mea a terminat facultatea şi s-a înscris la master. Lua pensie de urmaş după soţul meu decedat. Aş vrea să ştiu până la ce vârstă are acest drept? (Mariana Lupu, Bucureşti)
Răspuns: Copiii au dreptul la pensia de urmaş dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani.