MENIU CAUTĂ

Editorial de Claudiu Săftoiu. Asaltul extern al lui Trump și coaliția occidentală anti-Putin

Distribuie

Ultimele schimbări survenite în echipa lui Donald Trump aduc în politica internă și externă a Statelor Unite elemente pronunțate de conservatorism și protecționism, care pun pe primul loc interesele economice și comerciale ale națiunii, în dauna politicii ”pax americana”, construită îndelung și cu dificultate, în secolul al XX-lea. Excluderea fără menajamente din echipa prezidențială a șefului diplomației americane, Rex Tillerson, a consilierului de securitate națională, H.C. McMaster, dar și a principalului său consilier economic, Gary Cohn, reprezintă gesturi simbolice, pe care miliardarul american le provoacă ritmic, inclusiv pentru a dovedi tuturor că el conduce America - prin ”ideile geniale” proprii și datorită instinctului său de om de afaceri, care nu îl înșeală niciodată.

Schimbările din echipa restrânsă – pregătirea unui asalt al SUA pe scena internațională

Trump a acceptat pe loc propunerea unei întrevederi cu liderul autocrat de la Phnenian, Kim Jong-un, fără știrea fostului său secretar de stat, ori a cuiva din Departamentul de Stat american. Aflat în turneu în Africa, Rex Tillerson, fost CEO al Exxon Mobil, a auzit din presă că Trump a stabilit un ”tete-a-tete” cu dictatorul Coreei de Nord, dar și că președintele s-a dispensat de serviciile sale. Înlocuitorul fostului prieten este un și mai bun prieten al lui Donald Trump: Mike Pompeo. Până de curând director CIA, un islamofob nuanțat, Pompeo se numără printre puținii republicani care au agreat menținerea bazei de la Guantanamo, acolo unde, de peste 17 ani, călăi patrioți îi torturează pe dușmanii Statelor Unite. O dată cu avansarea, ca director CIA, a primei femei din istoria agenției, Gina Haspel, fostă adjunctă a directorului plin, ”Ferma” încape pe mâna aripii sale dure. De numele lui Haspel se leagă operațiuni clandestine în închisori secrete, sau simularea înecului, ca tehnică de interogare. Recentele schimbări, făcute în cadrul echipei sale restrânse, anunță o ferventă activitate internațională a lui Donald Trump. Potrivit ambițiilor sale, președintele SUA mai are doi ani la dispoziție, pentru a schimba mersul întregii planete.

China – primul adversar real pentru @realDonaldTrump, după care urmează Rusia

Maniera impetuoasă, riscantă și vindicativă, prin care miliardarul american intenționează să regleze dosarul nord-coreean, arată că Trump face eforturi să iasă de sub tutela regională a Beijing-ului. Gestul de frondă diplomatică, privind stabilirea unei întâlniri intempestive Trump – Kim Jong-un, urmărește să scoată din ecuație arbitrajul exclusiv chinez, privind Coreea de Nord. Este știut că evoluțiile privind înarmarea nucleară și programul balistic de la Phenian sunt monitorizate și influențate decisiv de liderii chinezi, care țin în șah prelungit politica americană în Asia de Sud-Est. Obiectivele politicii externe ale lui Donald Trump tind mai curând să considere China drept un adversar real al Statelor Unite, urmat de Rusia.

Otrăvirea în Anglia a unui agent dublu rus – testul occidental pentru coaliția anti-Putin

În privința Rusiei, deși Donald Trump are vederi mult nuanțate, comparativ cu fosta administrație  Obama, opțiunea sa pro-business în relațiile cu marile puteri îl plasează definitiv în zona economiei de piață liberale. Cazul spionului dublu otrăvit cu un agent neurotoxic de uz militar, plasat în valiza fiicei acestuia înainte ca ea să plece de la Moscova spre Marea Britanie, este de natură să separe apele, cu privire la raportarea marilor puteri față de Rusia lui Putin. Într-o alianță spontană și fără precedent, premierul britanic Theresa May i-a apropiat pe Emmanuel Macron, președintele Frantei, pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, și pe Donald Trump, care au acuzat Rusia pentru atacul cu armă chimică ”Noviciok”, petrecut pe teritoriul Marii Britanii. În fața redeschiderii unui posibil nou front al ”războiului rece” – când spionajul crunt și asasinatele în spații ostile erau manifestări beligerante curente – Donald Trump va ști mereu ce tabără să aleagă.


Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).

Citește mai multe despre Rex Tillerson și Editorial pe Libertatea.

Comentarii