guvernatorul Mugur Isarescu.
De aproape o saptamana, cursurile anuntate zilnic de Banca Nationala arata o apreciere a leului romanesc fata de celelalte valute. Euro este azi cotat la 39.731 lei, iar dolarul la 31.278 lei. Cresterea este de 6,1% la dolar, de la inceputul lunii octombrie pana azi, iar la euro este de 3,4% in aceeasi perioada de timp.
Daca esti indreptatit sa crezi ca deprecierea dolarului ar avea vreo legatura cu alegerile din Statele Unite, care ar fi motivul la euro? Adrian Vasilescu, directorul Directiei de Comunicare din BNR, ne-a precizat ca nici prima ipoteza nu este valabila. „Alegerile din SUA nu ne pot spune ce se intampla pe piata monetara din Romania. Explicatia e mult mai simpla. Leul s-a intarit. Toate parghiile folosite de BNR pana acum au dat rezultate. Reducerea dobanzii de interventie, facuta zilele trecute, a fost un nou semnal pentru banci si pentru populatie ca dobanzile scad. Totul ne ajuta: inflatia scade, rezerva valutara a BNR e la un nivel record. Sunt etapele pregatitoare pentru denominare”, ne-a explicat Adrian Vasilescu. Desi sfatul reprezentantilor BNR este ca atat economisirea cat si creditarea sa se faca in moneda nationala – vezi ce au patit cei care au economisit pana acum in valuta – alti economisti sunt de parere ca daca poti economisi linistit in lei, e mai bine sa imprumuti bani pe valuta. Adrian Vasilescu spune insa ca cei care iau credite in valuta ar putea avea surprize neplacute. in cazul in care BNR nu mai intervine pe piata valutara, asa cum a anuntat deja, cursul ar putea sa fluctueze mai brusc de la o zi la alta.
Ieri, la casele de schimb cursurile erau in scadere, mai ales la cumparare: 30.000 – 31.500 la dolar si 38.000 – 39.500 la euro. Cu toate acestea, oamenii nu se inghesuiau miercuri sa schimbe leii in valuta.