Cuprins:
Pentru protejarea consumatorilor de gaze în 2022 autoritățile au plafonat prețul gazelor la 0,31 de lei/kWh, cu despăgubirea furnizorilor care au costuri peste acest nivel. Plafonarea este valabilă până în luna aprilie a anului 2025.
Însă acest lucru a dus la mai multe efecte pe piața gazelor, conform expertului:
- Dispariția concurenței și menținerea unor prețuri mari pe piața gazelor.
- Eșecul liberalizării din 2020, în principal din lipsa pregătirii consumatorilor, peste care s-au suprapus comportamentele abuzive ale unor furnizori și inacțiunea „câinilor de pază” ANRE, ANPC și Consiliul Concurenței, care, combinate cu criza gazelor, au dus la erodarea ideii de piață liberă.
- Lecția însușită de autorități cum că piața liberă înseamnă mai puțini bani la buget și mai multe critici.
- UE a acceptat modificarea ideii care a stat la baza nașterii sale, respectiv libera circulație a mărfurilor.
Menținerea prețurilor a fost determinată și de faptul că prin schema de compensare a diferenței între prețurile plafonate și costurile de achiziție se acceptau orice prețuri pentru gazele achiziționate. Această situație va fi greu de înlăturat și va necesita un timp în care reapariția concurenței ar putea să reechilibreze lucrurile. Estimăm că această situație nu poate să fie mai mică de un an.
Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă:
Patru variante
Acesta explorează patru opțiuni pe care le are statul.
1. Varianta de a nu face nimic. „Prețul gazelor în contractele de vânzare gaze, care sunt suspendate până în 31 martie 2025, sunt la un nivel de cca 0,55 de lei/kWh, preț care cel mai probabil va rămâne valabil cel puțin până în vara anului 2025. Astfel, începând cu luna aprilie 2025, prețurile din facturi vor fi duble”, spune acesta. Expertul estimează că în vara anului 2025 concurența va reveni timid, iar în cel mai bun caz abia din 2026.
2. Pregătirea reliberalizării pieței de gaze. Dumitru Chisăliță spune că pentru a preveni ca prețurile din contractele de gaze, care sunt duble acum, să devină efective, autoritățile trebuie să ia mai multe decizii. Acestea sunt informarea consumatorilor, profesionalizarea ANRE, ANPC și Consiliului Concurenței, înființarea unui centru de soluționare alternativă a litigiilor de pe piața energiei. Pe lângă acestea, el cere suspendarea pe 3 ani a prevederii din Codul Civil care permite furnizorilor să prelungească contractele fără semnătura efectivă a clienților. De asemenea, cere organizarea de către ANRE a unor sesiuni/acțiuni de ofertare concurențială de gaze începând cu 1 aprilie 2024, pentru refacerea concurenței, plus dezvoltarea unor mecanism transparente de suspendare a pieței libere în anumite momente și mecanismele aplicate în această perioadă.
3. Menținerea unei piețe semireglementate. În această variantă rămâne în vigoare sistemul actual, în care se suspendă prețul din contracte și se aplică un preț plafonat, cu plata de la buget a diferenței între costurile de achiziție ale furnizorilor și prețul plafonat.
4. Varianta reglementării pieței. Despre aceasta spune că este puțin probabil să fie acceptată de Uniunea Europeană. „Dacă varianta semireglementării a fost și probabil poate să rămână o variantă acceptată la nivelul UE, reglementarea pieței de gaze este o opțiune puțin probabilă, ținând cont de reglementările europene. Varianta aceasta va aduce prețuri care se bazează pe metoda cost plus, ceea ce nu previzionează prețuri mai mici la gaze în viitor”, conform lui Chisăliță.
Doar piața liberă aduce prețuri mici
Acesta spune că din toate cele patru variante, doar cea a pieței libere ar aduce prețuri mai mici.
„Reglementarea prețului nu încurajează eficiența în sectorul gazelor naturale și de aici, nu poate aduce reduceri ale costurilor și respectiv prețuri mai mici la gaze”, punctează acesta.
Concomitent, varianta semireglementării nu va aduce prețurile cele mai mici, dar nici nu va impune schimbări în cadrul instituțiilor statului și nici înființarea unei entități de soluționare alternativă a litigiilor.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
2402 • 27.01.2024, 18:44
Da de ce sa explodeze pretul la gaze ca avem si noi trebuie sa se gaseasca solutii mai bune ca v-a fi greu. Citeşte întreaga ştire: Expert: Prețul gazelor va exploda în România după perioada de plafonare
GHEORGHE31 • 27.01.2024, 12:44
Da de ce sa explodeze pretul la gaze ca avem si noi trebuie sa se gaseasca solutii mai bune ca v-a fi greu.
GHEORGHE31 • 23.01.2024, 11:45
Dar de explodeaza daca noi avem gaze ne laudam ca suntem inepdenti energetic asa ca ne manipuleaza cine oare are drptate?