Forfota mare in aceste zile in atelierele artistilor plastici. Sunt deja pe ultima suta de metri, asa ca trag tare. Martie se apropie, iar martisoarele isi asteapta deja iesirea in lume.
Traditionale sau moderne, din matase sau din portelan, martisoarele isi gasesc rand pe rand locul in cate un plic. Pana aici insa micul simbol al renasterii naturii are de parcurs un drum foarte lung, presarat cu multa migala, rabdare si indemanare.
L-am gasit pe Petru in atelierul sau, aflat la subsolul casei. Cu manecile suflecate si inconjurat de tot felul de ustensile, tanarul dadea viata martisoarelor. La cei 23 de ani, Petru Liviu Russu are deja o experienta de cinci ani in confectionarea martisoarelor din portelan.
“Parintii mei sunt artisti plastici. Tata e sculptor, iar mama lucreaza ceramica. De fapt, ea m-a invatat sa fac martisoare”, povesteste Petru. Este clar insa ca pe langa multa munca iti trebuie si talent, dar si inspiratie. “Ideea a fost sa fac niste martisoare moderne, care sa se bazeze pe efectele rezultate din combinatia culorilor si care sa poata fi folosite si ca pandantive. In cazul acestor martisoare culorile sunt cele care exprima sentimentele. De pilda, contrastul dintre rosu si verde simbolizeaza iubirea, iar albastrul profunzimea sentimentelor”, explica tanarul. Fiecare martisor confectionat de Petru este unicat tocmai datorita efectelor care rezulta in urma combinatiei dintre culori. Trebuie spus insa ca acest “melange” nu se face la intamplare, ci dupa foarte multe probe si experimente.
Intai de toate se toarna portelanul fluid in forma sau, in cazul martisoarelor neregulate, se modeleaza de mana. Urmeaza finisarea, uscarea si prima ardere, la o temperatura de 800 de grade Celsius. “Dupa ardere piesele devin ca un biscuit, care este usor de manevrat. Se finiseaza din nou, apoi se aplica o glazura transparenta si culorile. A doua ardere se face la 1.300 de grade Celsius. Odata scoase din cuptor, se slefuiesc pe spate, se pun pe snururi si pe cartoane, care sunt alese in functie de culoarea martisorului”, adauga artistul.
Pretul unui martisor creat de Petru variaza intre 25.000 si 30.000 de lei. “Cele mai cautate sunt cele in compozitia carora se afla albastrul. Oamenii sunt incantati, pentru ca dupa ce le poarta ca martisor le pot folosi ca pandantiv sau ca breloc”, mai spune tanarul.
Artistii isi vor expune martisoarele la targul de la Muzeul Taranului Roman, care se va desfasura in perioada 25 februarie – 1 martie.