Are 30 de ani, este inspector de specialitate la Protectia Civila si este persoana a carei voce ne va anunta, prin noul sistem de alarmare a populatiei, ce trebuie sa facem in caz de, Doamne fereste!, dezastru. Noile sirene, care vor inlocui intregul sistem de alarmare din Romania, nu vor mai suna asa cum suntem obisnuiti, ci vor vorbi, anuntand populatia ce sa faca in mod concret pentru fiecare situatie critica in parte.
In tara noastra exista peste 420 de surse de dezastru monitorizate de Protectia Civila. In acest moment, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), institutie proaspat infiintata, lucreaza la o noua analiza de risc pentru Romania, iar hartile vor fi gata in aproximativ un an. Din punct de vedere tehnic, IGSU imparte dezastrele in patru categorii: naturale, tehnologice, ecologice si complexe – unde sunt cuprinse cutremure, inundatii, furtuni de tip “Facaieni”, dezastre chimice, nucleare etc.
Daca e sa vorbim doar despre sursele de dezastru chimic, trebuie spus ca sunt in evidenta Protectiei Civile 141 de agenti economici si institutii publice importante care detin sau depoziteaza substante toxice industriale.
IGSU a pregatit un nou plan national pe tema apararii civile. Cea mai importanta piesa a acestui plan este noul sistem integrat de alarmare a populatiei. Este vorba despre noile sirene de alarmare, cu functionare autonoma, conectate la satelit, care nu vor mai suna, asa cum stim, ci vor vorbi, indicand, de la caz la caz, ce are de facut concret populatia din zona calamitata.
41 de sirene noi sunt montate deja in Capitala
In Bucuresti exista deja 41 de asemenea sirene de alarmare noi. Prin intermediul sirenelor din sectorul 2, urgentele vor fi anuntate de Andreea Nitu, un inginer care, acum doi ani, s-a angajat pe postul de inspector la Apararea Civila din Bucuresti.
Noile aparate ale Apararii Civile, denumite neoficial si ”sirene inteligente”, au autonomie de functionare, adica au propriile surse de alimentare, pot fi comandate prin satelit, prin sistem GSM, prin unde radio sau prin fir si, ceea ce este cel mai important, nu vor mai tiui ca pana acum, sa sperie lumea buimacita, ci se vor exprima clar si la obiect. S-a pus insa problema: a cui sa fie vocea? Dupa cateva probe, Biroul Protectiei Civile din sectorul 2 a ajuns la concluzia ca cea mai buna voce, limpede si voluminoasa, o are Andreea Nitu. I s-a dat textul si a fost pusa sa inregistreze un CD cu datele care vor fi anuntate in prima faza in caz de dezastru in aceasta zona a orasului. In caz de cutremur, de pilda, se emite mesajul pentru cutremur, inundatia pentru inundatie, atacul aerian la atac aerian etc. Imediat dupa aceea, organele abilitate fac evaluarea situatiei si pregatesc un text care va fi citit in direct de Andreea. Acest text contine datele problemei si masurile pe care trebuie sa le ia cetatenii pentru a fi protejati.
In prima faza de dupa dezastru, vocea Andreei Nitu va fi auzita de pe un CD imprimat pentru fiecare varianta de nenorocire in parte. Dupa cutremur, de exemplu, textul va incepe asa: “Nu parasiti imediat locurile in care va aflati, pastrati-va calmul si nu intrati in panica, linistiti-i pe cei din jur. Verificati daca nu sunt scurgeri de gaze sau apa, inchideti alimentarea cu energie electrica si apa”
Vom avea 6.000 de sirene de alarmare conectate la satelit
“Situatia este destul de dura, faptele din ultimii ani au dovedit-o. Pe langa programele de educare si prevenire, vrem sa modernizam tot sistemul de alarmare sonora din Romania. Pana in 2012 vor fi cumparate 6.000 de sirene cu autonomie de functionare si control prin satelit. Acestea nu vor fi folosite prin sonorizarea deja cunoscuta, ci prin apel vocal. Prin intermediul lor populatia de pe o arie larga va fi instiintata si i se va explica ce are de facut, in timp util. Investitia este destul de mare, cam 140 de milioane de euro. Este un sistem pe cale de a fi integrat in toata Europa. Suedia si Cehia au implementat deja modelul, Germania – in mare parte, Franta – punctual etc.
Pana la aceasta ora, in Romania au fost montate 372 de asemenea aparate de consiliile locale si 600 de Hidroelectrica, acolo unde sunt baraje”, ne-a spus col. dr. Stefan Geanta, seful de stat major al Protectiei Civile.
Un nou tip de catastrofa in Romania: „razboiul geofizic”
La capitolul “dezastre complexe”, noile teorii ale Apararii Civile specifica faptul ca acestea sunt rezultatul zonelor de conflict, precum terorismul si “razboiul geofizic” – sintagma folosita pentru prima oara in terminologia apararii civile in tara noastra. “Mijloacele de ducere a razboiului geofizic nu mai sunt de ignorat, ele au devenit o realitate si reprezinta cel mai mare pericol pentru intreaga umanitate”, spune col. dr. Stefan Geanta.
Studiind diferite tipuri de catastrofe naturale petrecute in ultimele decenii pe mapamond, specialistii au ajuns la concluzia ca unele dintre acestea nu pot fi explicate. Statistic s-a dovedit ca cel putin cateva dintre ele aveau o probabilitate zero de a se produce la locul si momentul cand au fost semnalate ca fiind declansate din cauze naturale. Singura explicatie plauzibila, certificata deja, este interventia omului. Numele purtat de acest tip de catastrofe este “razboi geofizic”.
Acest tip de razboi are in vedere declansarea de cutremure sau eruptii vulcanice de la distanta, prin generarea anumitor unde electromagnetice, abaterea vanturilor, modificarea conditiilor meteorologice si altele asemenea.
Problema globala este ca folosirea acestor arme, chiar si cu titlu de experiment, a condus la o reactie in lant si a dezechilibrat clima si ecosistemele terestre. Practic, a scapat de sub control. Consecintele sunt cele pe care le vedem: tornade, uragane, inundatii, ninsori, desertificari etc. care se produc cu alta frecventa si putere decat stiam pana acum.
Col. Marian Balan, seful Andreei: ”In caz de forta majora, cand distrugerile au afectat centrul de comanda, sirena poate fi pornita, de catre persoana autorizata, de pe telefonul mobil personal. Se introduce codul dinainte stabilit si aparatul porneste”