Meteorologii anunţă că un val de aer extrem de rece, provocat de slăbirea vortexului Polar, se va abate asupra României la mijlocul acestei săptămâni, ceea ce va provoca o scădere importantă a temperaturilor, mai ales în zona montană.
„În momentul de faţă, dinspre Europa nordică a pătruns o masă de aer polară, cu temperaturi deosebit de scăzute. De aceea, vremea devine rece la noi în ţară, cu temperaturi cuprinse ziua între 2 şi 11 grade Celsius, iar minimele în noaptea de marţi spre miercuri vor fi de -8, -9 grade Celsius în estul Transilvaniei şi cel mult un grad pe litoral”, a declarat, pentru Libertatea, Mihai Huştiu, meteorologul Administrației Naționale de Meteorologie.
După aproximativ două zile de ger, un val de aer cald, dinspre centrul Europei, va ajunge deasupra României şi va „răsturna” termometrele, aducând la început de noiembrie temperaturi de aprilie.
„Estimăm că după data de 3 noimebrie, până spre 7-8 noiembrie, dinspre sud-vestul continentului va pătrunde o masă de aer mai caldă şi temperaturile vor depăşi 15 grade Celsius în partea de sud-vest a ţării, deci o perioadă mai caldă la acest început de noiembrie. Practic, întregul an a fost caracterizat de aceste alternanţe destul de mari de la un interval la altul. Iată că şi la începutul lunii noiembrie pornim cu o vreme foarte rece pentru această perioadă şi ajungem la o vreme uşor mai caldă. Normal este să avem 12-13 grade în această perioadă, dar noi o să avem sâmbătă-duminică, în Oltenia, 15-16 grade”, a mai spus reprezentantul ANM.
Având în vedere aceste fenomene meteo extreme şi slăbirea vortexului Polar, prognoza meteo pentru iarna 2017-2018 nu este una deloc îmbucurătoare. Meteorologii estimează căderi importante de zăpadă şi o iarnă extrem de geroasă.
Citește și:
Poluarea a atins un nivel record în 2016. Specialiștii avertizează în privința „unei creșteri periculoase a temperaturii” de pe Terra
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro