Judecătoarea Cristina Ciolacu, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Braşov, a declarat pentru Libertatea că în dosarul respectiv instanța a dispus achitare, dar că sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
Sentința Tribunalului Brașov vine la finalul unui proces care a durat mai bine de cinci ani, în condițiile în care dosarul a fost înregistrat pe rolul instanței de judecată pe 7 septembrie 2012. Șaisprezece persoane fizice și șase firme, multe dintre acestea cu activitate în domeniul distribuției de carburanți, au fost inculpate alături de fostul șef al ANAF în acest dosar.
Procurorii DIICOT Braşov, care au intrumentat cazul, au acuzat că un grup infracţional din care făceau parte cetăţeni români, unguri şi italieni ar fi iniţiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accizele stabilite prin lege pentru cantitatea de 5.000 de tone de motorină, anchetatorii susțineau că motorina ar fi fost comercializată pe piaţa românească, iar prejudiciul adus bugetului de stat depășește 10,5 milioane de lei reprezentând TVA şi este de mai bine de 10,8 milioane de lei din neplata accizelor pentru motorină.
Gruparea infracţională achiziţiona motorina în regim suspensiv de la plata accizelor, declarând că aceasta va fi trimisă în Polonia, însă în realitate combustibilul era vândut prin staţiile de distribuţie de carburanţi din România sau direct către utilizatori finali, spun procurorii DIICOT.
Conform procurorilor, grupul infracţional ar fi fost sprijinit de șefi din ANAF şi Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Braşov, care i-ar fi protejat pe evazioniști prin neefectuarea de controale adecvate la firmele prin care erau derulate operaţiunile ilegale cu motorină.
Printre inculpați este și fostul deputat braşovean Vasile Bran.
În acest dosar, procurorii DIICOT Braşov începuseră, în august 2012, urmărirea penală şi împotriva lui Codruţ Marta, fostul consilier al lui Blejnar, care nu se află însă printre inculpaţi.
Citește și: ANALIZĂ | Otrăvirea lui Sergei Skripal în Marea Britanie: ,,Sunt mai mulți spioni ruși în Londra decât în timpul Războiului Rece”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro